Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti
Jelka Pleadin
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Manuela Zadravec
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Jadranka Frece
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Tonči Rezić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Ivana Kmetič
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ksenija Markov
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
APA 6th Edition Pleadin, J., Zadravec, M., Frece, J., Rezić, T., Kmetič, I. i Markov, K. (2019). Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 14 (1-2), 39-46. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.3
MLA 8th Edition Pleadin, Jelka, et al. "Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 14, br. 1-2, 2019, str. 39-46. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.3. Citirano 16.01.2021.
Chicago 17th Edition Pleadin, Jelka, Manuela Zadravec, Jadranka Frece, Tonči Rezić, Ivana Kmetič i Ksenija Markov. "Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 14, br. 1-2 (2019): 39-46. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.3
Harvard Pleadin, J., et al. (2019). 'Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 14(1-2), str. 39-46. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.3
Vancouver Pleadin J, Zadravec M, Frece J, Rezić T, Kmetič I, Markov K. Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2019 [pristupljeno 16.01.2021.];14(1-2):39-46. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.3
IEEE J. Pleadin, M. Zadravec, J. Frece, T. Rezić, I. Kmetič i K. Markov, "Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.14, br. 1-2, str. 39-46, 2019. [Online]. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.3
Sažetak Mikotoksini predstavljaju toksične tvari koje učestalo kontaminiraju hranu i hranu za životinje, uzrokujući štetne učinke na zdravlje
ljudi i životinja te značajne ekonomske gubitke diljem svijeta. Ovaj rad daje pregled dosadašnjih istraživanja i spoznaja o metodama biološke
detoksifikacije mikotoksina. Biološka detoksifikacija podrazumijeva primjenu mikroorganizama i njihovih enzima s ciljem razgradnje ili modifikacije strukture mikotoksina, a rezultira transformacijom izvornih spojeva i nastankom manje toksičnih produkata, odnosno dekontaminacijom mikotoksina. Međutim, dosadašnja istraživanja i dobivene spoznaje još uvijek nisu rezultirale primjenom u prehrambenoj i stočarskoj industriji odnosno odobravanjem njihove uporabe od strane zakonodavstva. Potrebna su daljnja istraživanja o mehanizmima biorazgradnje, sigurnosti mikroorganizama, odnosno utjecaju primjene bioloških metoda na nutritivna svojstva i nastale produkte degradacije, kako bi metode biološke detoksifikacije mikotoksina mogle biti učinkovito primjenjene u industriji.