hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti

Jelka Pleadin ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Manuela Zadravec ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Jadranka Frece ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Tonči Rezić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Ivana Kmetič ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ksenija Markov ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (344 KB) str. 39-46 preuzimanja: 19* citiraj
APA 6th Edition
Pleadin, J., Zadravec, M., Frece, J., Rezić, T., Kmetič, I. i Markov, K. (2019). Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 14 (1-2), 39-46. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/224622
MLA 8th Edition
Pleadin, Jelka, et al. "Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 14, br. 1-2, 2019, str. 39-46. https://hrcak.srce.hr/224622. Citirano 16.10.2019.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Jelka, Manuela Zadravec, Jadranka Frece, Tonči Rezić, Ivana Kmetič i Ksenija Markov. "Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 14, br. 1-2 (2019): 39-46. https://hrcak.srce.hr/224622
Harvard
Pleadin, J., et al. (2019). 'Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 14(1-2), str. 39-46. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/224622 (Datum pristupa: 16.10.2019.)
Vancouver
Pleadin J, Zadravec M, Frece J, Rezić T, Kmetič I, Markov K. Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2019 [pristupljeno 16.10.2019.];14(1-2):39-46. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/224622
IEEE
J. Pleadin, M. Zadravec, J. Frece, T. Rezić, I. Kmetič i K. Markov, "Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.14, br. 1-2, str. 39-46, 2019. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/224622. [Citirano: 16.10.2019.]

Sažetak
Mikotoksini predstavljaju toksične tvari koje učestalo kontaminiraju hranu i hranu za životinje, uzrokujući štetne učinke na zdravlje
ljudi i životinja te značajne ekonomske gubitke diljem svijeta. Ovaj rad daje pregled dosadašnjih istraživanja i spoznaja o metodama biološke
detoksifikacije mikotoksina. Biološka detoksifikacija podrazumijeva primjenu mikroorganizama i njihovih enzima s ciljem razgradnje ili modifikacije strukture mikotoksina, a rezultira transformacijom izvornih spojeva i nastankom manje toksičnih produkata, odnosno dekontaminacijom mikotoksina. Međutim, dosadašnja istraživanja i dobivene spoznaje još uvijek nisu rezultirale primjenom u prehrambenoj i stočarskoj industriji odnosno odobravanjem njihove uporabe od strane zakonodavstva. Potrebna su daljnja istraživanja o mehanizmima biorazgradnje, sigurnosti mikroorganizama, odnosno utjecaju primjene bioloških metoda na nutritivna svojstva i nastale produkte degradacije, kako bi metode biološke detoksifikacije mikotoksina mogle biti učinkovito primjenjene u industriji.

Ključne riječi
mikotoksini, detoksifikacija, biološke metode, hrana, hrana za životinje

Hrčak ID: 224622

URI
https://hrcak.srce.hr/224622

Posjeta: 44 *