hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2426

Hranidbena vrijednost termički dorađenog bijelog i crnog kruha u hranidbi brojlera

Tajana Krička ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Zlatko Janječić ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Nikola Bilandžija ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Dalibor Bedeković ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Neven Voća ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ana Matin ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Vanja Jurišić ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Mateja Grubor ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (233 KB) str. 788-795 preuzimanja: 133* citiraj
APA 6th Edition
Krička, T., Janječić, Z., Bilandžija, N., Bedeković, D., Voća, N., Matin, A., ... Grubor, M. (2019). Nutritional usability of thermal treated white and brown bread in broiler feed. Journal of Central European Agriculture, 20 (3), 788-795. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2426
MLA 8th Edition
Krička, Tajana, et al. "Nutritional usability of thermal treated white and brown bread in broiler feed." Journal of Central European Agriculture, vol. 20, br. 3, 2019, str. 788-795. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2426. Citirano 14.07.2020.
Chicago 17th Edition
Krička, Tajana, Zlatko Janječić, Nikola Bilandžija, Dalibor Bedeković, Neven Voća, Ana Matin, Vanja Jurišić i Mateja Grubor. "Nutritional usability of thermal treated white and brown bread in broiler feed." Journal of Central European Agriculture 20, br. 3 (2019): 788-795. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2426
Harvard
Krička, T., et al. (2019). 'Nutritional usability of thermal treated white and brown bread in broiler feed', Journal of Central European Agriculture, 20(3), str. 788-795. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2426
Vancouver
Krička T, Janječić Z, Bilandžija N, Bedeković D, Voća N, Matin A i sur. Nutritional usability of thermal treated white and brown bread in broiler feed. Journal of Central European Agriculture [Internet]. 2019 [pristupljeno 14.07.2020.];20(3):788-795. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2426
IEEE
T. Krička, et al., "Nutritional usability of thermal treated white and brown bread in broiler feed", Journal of Central European Agriculture, vol.20, br. 3, str. 788-795, 2019. [Online]. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2426

Sažetak
Rastuća potražnja potrošača za sigurnom i pristupačnom hranom, kao i potreba za održivom opskrbom hranom prisilit će proizvođače da istraže načine povećanja proizvodnje. Peradarska industrija ima važnu ulogu u osiguravanju održive opskrbe hranom, posebno zato što pilići imaju visoku učinkovitost konverzije hrane u odnosu na druge ptice ili stoku, a pileće meso je hrana niske emisije stakleničkih plinova u usporedbi s drugim izvorima prehrambenih proteina i ima pristupačan izvor proteina s niskim udjelom masti Najvažniji aspekt proizvodnje brojlera je hranidba, koja predstavlja oko 70% ukupnih troškova. Kako bi se olakšala proizvodnja krmnih smjesa za piliće, teži se zamjeni komponentu kukuruza novom, jeftinijom ali kvalitetnijom komponentom. Kao zamjensku komponentu, moguće je koristiti stari kruh čime bi se istovremeno omogućila njegova sanacija. Njegova uporaba u hranidbi brojlera moguća je samo nakon termičke dorade. Temeljem navedenog, ovaj rada obuhvaća mogućnosti korištenja 5 i 10% udjela starog bijelog i crnog kruha, u krmnoj smjesi za brojlere, nakon termičke dorade ekstruzijom. Hranidba s oba tipa starog ekstrudiranog kruha pokazala se zadovoljavajućom i nije utjecala na prirast brojlera pa se općenito, sušeni kruh može koristiti u hranidbi pilića kao djelomična zamjena za kukuruznu komponentu. Iako su se obje vrste kruha pokazale kvalitetne prilikom hranjenja, nešto bolji rezultati dobiveni su u hranidbi s 10% udjela starog crnog kruha.

Ključne riječi
proizvodni pokazatelji brojleri; ekstrudiranje; hranidba; hranidbena vrijednost; stari kruh

Hrčak ID: 225133

URI
https://hrcak.srce.hr/225133

[engleski]

Posjeta: 233 *