hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2488

Kvalitativne značajke profila masnih kiselina u svježim i kuhanim n-3 PUFA obogaćenim jajima

Gordana Kralik ; Scientific Center of Excellence for Personalized Health Care, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Zlata Kralik   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9056-9564 ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Manuela Grčević   ORCID icon orcid.org/0000-0002-5760-621X ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Danica Hanžek ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (258 KB) str. 802-808 preuzimanja: 196* citiraj
APA 6th Edition
Kralik, G., Kralik, Z., Grčević, M. i Hanžek, D. (2019). Qualitative characteristics of fatty acid profile in fresh and boiled n-3 PUFA enriched eggs. Journal of Central European Agriculture, 20 (3), 802-808. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2488
MLA 8th Edition
Kralik, Gordana, et al. "Qualitative characteristics of fatty acid profile in fresh and boiled n-3 PUFA enriched eggs." Journal of Central European Agriculture, vol. 20, br. 3, 2019, str. 802-808. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2488. Citirano 05.12.2020.
Chicago 17th Edition
Kralik, Gordana, Zlata Kralik, Manuela Grčević i Danica Hanžek. "Qualitative characteristics of fatty acid profile in fresh and boiled n-3 PUFA enriched eggs." Journal of Central European Agriculture 20, br. 3 (2019): 802-808. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2488
Harvard
Kralik, G., et al. (2019). 'Qualitative characteristics of fatty acid profile in fresh and boiled n-3 PUFA enriched eggs', Journal of Central European Agriculture, 20(3), str. 802-808. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2488
Vancouver
Kralik G, Kralik Z, Grčević M, Hanžek D. Qualitative characteristics of fatty acid profile in fresh and boiled n-3 PUFA enriched eggs. Journal of Central European Agriculture [Internet]. 2019 [pristupljeno 05.12.2020.];20(3):802-808. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2488
IEEE
G. Kralik, Z. Kralik, M. Grčević i D. Hanžek, "Qualitative characteristics of fatty acid profile in fresh and boiled n-3 PUFA enriched eggs", Journal of Central European Agriculture, vol.20, br. 3, str. 802-808, 2019. [Online]. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2488

Sažetak
Jaja su namirnica životinjskog podrijetla koje ljudi često konzumiraju. Kvaliteta jaja ovisi o mnogim čimbenicima, kao što je primjerice sastav hrane za kokoši nesilice. Modificiranje sastava obroka kokoši nesilica, dodatkom različitih izvora masnoća, utječe na profil masnih kiselina u žumanjku. U radu je prikazana usporedba profila masnih kiselina (MK) u svježim i kuhanim n-3 PUFA jajima. Postavlja se pitanje jesu li vrijednosti koje se odnose na dnevnu potrošnju specifičnih masnih kiselina iz svježih jaja vjerodostojne. Udio masnih kiselina u omega-3 svježim jajima je sljedeći: SFA 30,76%, MUFA 41,97%, n-6 PUFA 22,24%, n-3 PUFA 4,96%, a omjer n-6/n-3 PUFA je 4,51. Usporedba FA profila u svježim i toplinski obrađenim n-3 PUFA jajima (kuhana 10 minuta na 95 °C) pokazuje da postoje razlike u sadržaju pojedinih MK, ali one nisu statistički značajne (P>0,05), osim za miristoleinsku masnu kiselinu (P<0,05). Rezultati ovog istraživanja, kao i rezultati nekih drugih autora, opravdavaju prikaz profila masnih kiselina u jajima na temelju rezultata analize svježih jaja, jer ne postoje razlike u profilu masnih kiselina između svježih i kuhanih jaja.

Ključne riječi
kuhana jaja; n-3 PUFA; profil masnih kiselina; svježa jaja

Hrčak ID: 225143

URI
https://hrcak.srce.hr/225143

[engleski]

Posjeta: 326 *