hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2097

Utjecaj visine zalamanja i zrelosti na kvalitetu flue-cured sorata duhana

Kristina Gršić ; Croatian Centre for Agriculture, Food and Rural Affairs, Institute for Protection, Zagreb, Croatia
Miroslav Čavlek ; Tobacco Institute Zagreb, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (256 KB) str. 841-851 preuzimanja: 122* citiraj
APA 6th Edition
Gršić, K. i Čavlek, M. (2019). Effect of topping height and ripeness on quality of flue-cured tobacco varieties . Journal of Central European Agriculture, 20 (3), 841-851. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2097
MLA 8th Edition
Gršić, Kristina i Miroslav Čavlek. "Effect of topping height and ripeness on quality of flue-cured tobacco varieties ." Journal of Central European Agriculture, vol. 20, br. 3, 2019, str. 841-851. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2097. Citirano 25.10.2020.
Chicago 17th Edition
Gršić, Kristina i Miroslav Čavlek. "Effect of topping height and ripeness on quality of flue-cured tobacco varieties ." Journal of Central European Agriculture 20, br. 3 (2019): 841-851. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2097
Harvard
Gršić, K., i Čavlek, M. (2019). 'Effect of topping height and ripeness on quality of flue-cured tobacco varieties ', Journal of Central European Agriculture, 20(3), str. 841-851. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2097
Vancouver
Gršić K, Čavlek M. Effect of topping height and ripeness on quality of flue-cured tobacco varieties . Journal of Central European Agriculture [Internet]. 2019 [pristupljeno 25.10.2020.];20(3):841-851. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2097
IEEE
K. Gršić i M. Čavlek, "Effect of topping height and ripeness on quality of flue-cured tobacco varieties ", Journal of Central European Agriculture, vol.20, br. 3, str. 841-851, 2019. [Online]. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2097

Sažetak
Proučavanja utjecaja visine zalamanja, zrelosti i sorte na cijenu i indekse kvalitete izražene omjerima reducirajući šećeri/nikotin, ukupni dušik/nikotin i N-bjelančevina/ukupni dušik provedena su tijekom 2004 – 2005. i 2007. godine. Postupci u pokusu bili su: (1) visina zalamanja (17 i 20 listova za berbu), (2) zrelost lista u vrijeme berbe (nedozreli, zreli i prezreli) i (3) sorta (HVT 1, VJ 1, DH 17). Rezultati istraživanja pokazali su da je nedostatak oborina u 2004. godini rezultirao padom cijene prezrelog duhana, a vodni stres u stadiju intenzivnog porasta u 2007. godini signifikantnim rastom cijene od berbe nezrelog do prezrelog duhana. U prve dvije godine istraživanja najpovoljniji omjeri reducirajući šećeri/nikotin postignuti su berbom prezrelog duhana. U 2007., godini s prolongiranim dozrijevanjem duhana, omjer reducirajući šećeri/ nikotin bio je nepovratno narušen, ispod prihvatljivih granica i bez razlika obzirom na zrelost lista u trenutku berbe. Omjer ukupni dušik/nikotin je u svim godinama istraživanja bio u granicama koje označavaju sadržajan duhan, a veći omjeri ustanovljeni su u klimatski najpovoljnijoj 2005. i u duhanima s višim zalamanjem. Omjer N-bjelančevina/ukupni dušik ustanovljen je u prihvatljivom rasponu za taj omjer u listovima zrelog duhana a prezrelog samo u ekstremnoj 2007. godini. Značajni su bili utjecaji genetskog varijabiliteta sorata na sva svojstva u istraživanju. Iz rezultata je također razvidno da nepovratno narušavanje kemijske kvalitete lista duhana u 2007. godini pokazuje samo omjer reducirajući šećeri/nikotin. Ovim istraživanjem utvrđene su i jake korelacije između cijene i omjera reducirajući šećeri/nikotin i N-bjelančevina/dušik te slabe s omjerom ukupni dušik/nikotin.

Ključne riječi
N-bjelančevina/ukupni dušik; cijena; reducirajući šećeri; reducirajući šećeri/nikotin; duhan; ukupni dušik/nikotin

Hrčak ID: 225147

URI
https://hrcak.srce.hr/225147

[engleski]

Posjeta: 220 *