Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2097

Utjecaj visine zalamanja i zrelosti na kvalitetu flue-cured sorata duhana

Kristina Gršić ; Croatian Centre for Agriculture, Food and Rural Affairs, Institute for Protection, Zagreb, Croatia
Miroslav Čavlek ; Tobacco Institute Zagreb, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 256 Kb

str. 841-851

preuzimanja: 488

citiraj


Sažetak

Proučavanja utjecaja visine zalamanja, zrelosti i sorte na cijenu i indekse kvalitete izražene omjerima reducirajući šećeri/nikotin, ukupni dušik/nikotin i N-bjelančevina/ukupni dušik provedena su tijekom 2004 – 2005. i 2007. godine. Postupci u pokusu bili su: (1) visina zalamanja (17 i 20 listova za berbu), (2) zrelost lista u vrijeme berbe (nedozreli, zreli i prezreli) i (3) sorta (HVT 1, VJ 1, DH 17). Rezultati istraživanja pokazali su da je nedostatak oborina u 2004. godini rezultirao padom cijene prezrelog duhana, a vodni stres u stadiju intenzivnog porasta u 2007. godini signifikantnim rastom cijene od berbe nezrelog do prezrelog duhana. U prve dvije godine istraživanja najpovoljniji omjeri reducirajući šećeri/nikotin postignuti su berbom prezrelog duhana. U 2007., godini s prolongiranim dozrijevanjem duhana, omjer reducirajući šećeri/ nikotin bio je nepovratno narušen, ispod prihvatljivih granica i bez razlika obzirom na zrelost lista u trenutku berbe. Omjer ukupni dušik/nikotin je u svim godinama istraživanja bio u granicama koje označavaju sadržajan duhan, a veći omjeri ustanovljeni su u klimatski najpovoljnijoj 2005. i u duhanima s višim zalamanjem. Omjer N-bjelančevina/ukupni dušik ustanovljen je u prihvatljivom rasponu za taj omjer u listovima zrelog duhana a prezrelog samo u ekstremnoj 2007. godini. Značajni su bili utjecaji genetskog varijabiliteta sorata na sva svojstva u istraživanju. Iz rezultata je također razvidno da nepovratno narušavanje kemijske kvalitete lista duhana u 2007. godini pokazuje samo omjer reducirajući šećeri/nikotin. Ovim istraživanjem utvrđene su i jake korelacije između cijene i omjera reducirajući šećeri/nikotin i N-bjelančevina/dušik te slabe s omjerom ukupni dušik/nikotin.

Ključne riječi

N-bjelančevina/ukupni dušik; cijena; reducirajući šećeri; reducirajući šećeri/nikotin; duhan; ukupni dušik/nikotin

Hrčak ID:

225147

URI

https://hrcak.srce.hr/225147

Datum izdavanja:

10.9.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.072 *