hrcak mascot   Srce   HID

Original scientific paper
https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2417

Sadržaj bioaktivnih spojeva i nutritivni potencijal različitih dijelova peršina (Petroselinum crispum Mill.)

Nadica Dobričević ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Jana Šic Žlabur   ORCID icon orcid.org/0000-0002-3232-585X ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Sandra Voća ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Stjepan Pliestić ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Ante Galić ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Azra Delić ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Sanja Fabek Uher ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia

Fulltext: english, pdf (320 KB) pages 900-910 downloads: 258* cite
APA 6th Edition
Dobričević, N., Šic Žlabur, J., Voća, S., Pliestić, S., Galić, A., Delić, A. & Fabek Uher, S. (2019). Bioactive compounds content and nutritional potential of different parsley parts (Petroselinum crispum Mill.) . Journal of Central European Agriculture, 20 (3), 900-910. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2417
MLA 8th Edition
Dobričević, Nadica, et al. "Bioactive compounds content and nutritional potential of different parsley parts (Petroselinum crispum Mill.) ." Journal of Central European Agriculture, vol. 20, no. 3, 2019, pp. 900-910. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2417. Accessed 25 Nov. 2020.
Chicago 17th Edition
Dobričević, Nadica, Jana Šic Žlabur, Sandra Voća, Stjepan Pliestić, Ante Galić, Azra Delić and Sanja Fabek Uher. "Bioactive compounds content and nutritional potential of different parsley parts (Petroselinum crispum Mill.) ." Journal of Central European Agriculture 20, no. 3 (2019): 900-910. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2417
Harvard
Dobričević, N., et al. (2019). 'Bioactive compounds content and nutritional potential of different parsley parts (Petroselinum crispum Mill.) ', Journal of Central European Agriculture, 20(3), pp. 900-910. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2417
Vancouver
Dobričević N, Šic Žlabur J, Voća S, Pliestić S, Galić A, Delić A, et al. Bioactive compounds content and nutritional potential of different parsley parts (Petroselinum crispum Mill.) . Journal of Central European Agriculture [Internet]. 2019 [cited 2020 November 25];20(3):900-910. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2417
IEEE
N. Dobričević, et al., "Bioactive compounds content and nutritional potential of different parsley parts (Petroselinum crispum Mill.) ", Journal of Central European Agriculture, vol.20, no. 3, pp. 900-910, 2019. [Online]. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2417

Abstracts
Peršin se od ostalih povrtnih vrsta ističe visokim sadržajem vitamina C. Sadrži minerale, esencijalna ulja, pigmente, polifenole i ostale iz skupine biološki aktivnih spojeva karakterističnih po tome što ispoljavaju visoku antioksidacijsku aktivnost. Peršin se uzgaja i konzumira zbog lisnih plojki i korijena, a najčešća su tri tipa: Petroselinum crispum ssp. tuberosum i Petroselinum crispum ssp. crispum (peršin kovrčavih liski), Petroselinum crispum ssp. neapolitanum (peršin glatkih liski). Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u kemijskom sastavu i sadržaju bioaktivnih spojeva 6 kultivara peršina: 'Arat', 'Eagle', 'Halblange', 'Rialto', 'Mooskrause' i 'Petra'. Također, utvrditi razlike u nutritivnom sastavu različitih dijelova biljke: lisna plojka, stabljika, korijen. Najveći sadržaj vitamina C u listu (162,09 mg/100 g FW) utvrđen je za kultivar 'Rialto'. U korijenu, kultivari Petroselinum crispum var. tuberosum ('Halblange') imali su veće vrijednosti vitamina C. Najveći sadržaj ukupnih fenola (425,76 mg GAE/100 g FW) utvrđen je u listu kultivara 'Arat'. Najviši sadržaj ukupnih klorofila utvršen je u listu kultivara 'Mooskrause', dok je najniži utvrđen kod kultivara 'Arat'. Prosječne vrijednosti ukupnih klorofila u listu Petroselinum crispum ssp. neapolitanum i Petroselinum crispum ssp. crispum cultivars (0,69 mg/g) ne razlikuju se od proječne vrijednosti Petroselinum crispum ssp. tuberosum kultivara (0,69 mg/g). Svi istraživani kultivari peršina pokazali su visok antioksidacijski kapacitet uslijed značajnog sadržaja bioaktivnih spojeva poput klorofila, karotenoida, fenola, flavonoida, neflavonoida i vitamina C.

Keywords
antioksidacijski kapacitet; kultivari peršina; pigmenti; ukupni fenoli; vitamin C

Hrčak ID: 225152

URI
https://hrcak.srce.hr/225152

[english]

Visits: 449 *