hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.2478/aiht-2019-70-3277

Udio kuhinjske soli u kruhu – presječno istraživanje u Zagrebu

Marija Delaš Aždajić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-3619-0216 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb; Sestre Milosrdnice University Hospital Centre, Zagreb, Croatia
Ivančica Delaš   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0954-2813 ; School of Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Stjepan Aždajić ; Sestre Milosrdnice University Hospital Centre, Zagreb, Croatia
Danijela Štimac Grbić ; School of Medicine, University of Zagreb, Zagreb; Croatian Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Nada Vahčić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (217 KB) str. 219-223 preuzimanja: 237* citiraj
APA 6th Edition
Delaš Aždajić, M., Delaš, I., Aždajić, S., Štimac Grbić, D. i Vahčić, N. (2019). A cross sectional study of salt content in bakery bread in Zagreb, Croatia. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 70 (3), 219-223. https://doi.org/10.2478/aiht-2019-70-3277
MLA 8th Edition
Delaš Aždajić, Marija, et al. "A cross sectional study of salt content in bakery bread in Zagreb, Croatia." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 70, br. 3, 2019, str. 219-223. https://doi.org/10.2478/aiht-2019-70-3277. Citirano 28.02.2021.
Chicago 17th Edition
Delaš Aždajić, Marija, Ivančica Delaš, Stjepan Aždajić, Danijela Štimac Grbić i Nada Vahčić. "A cross sectional study of salt content in bakery bread in Zagreb, Croatia." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 70, br. 3 (2019): 219-223. https://doi.org/10.2478/aiht-2019-70-3277
Harvard
Delaš Aždajić, M., et al. (2019). 'A cross sectional study of salt content in bakery bread in Zagreb, Croatia', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 70(3), str. 219-223. https://doi.org/10.2478/aiht-2019-70-3277
Vancouver
Delaš Aždajić M, Delaš I, Aždajić S, Štimac Grbić D, Vahčić N. A cross sectional study of salt content in bakery bread in Zagreb, Croatia. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2019 [pristupljeno 28.02.2021.];70(3):219-223. https://doi.org/10.2478/aiht-2019-70-3277
IEEE
M. Delaš Aždajić, I. Delaš, S. Aždajić, D. Štimac Grbić i N. Vahčić, "A cross sectional study of salt content in bakery bread in Zagreb, Croatia", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.70, br. 3, str. 219-223, 2019. [Online]. https://doi.org/10.2478/aiht-2019-70-3277

Sažetak
Smanjenje udjela kuhinjske soli u kruhu sastavni je dio nacionalne strategije smanjenja unosa soli u Republici Hrvatskoj. Cilj rada bio je analizirati udio kuhinjske soli u trima vrstama kruha, dostupnima u zagrebačkim pekarnicama. Prikupljeni su uzorci kruha iz 25 pekarnica malih obrtnika i od 5 industrijskih proizvođača pekarskih proizvoda na području Grada Zagreba. Udio kuhinjske soli u uzorcima kruha utvrđen je titracijskom metodom po Mohru, s prosječnom vrijednosti od 2,30±0,22 g na 100 g kruha. Dobivene vrijednosti gotovo su dvostruko veće od granične vrijednosti određene Pravilnikom o žitaricama i proizvodima od žitarica (1,4 %). Udio soli u svim analiziranim uzorcima bio je veći od preporučenih vrijednosti. Potrebno je daljnje usklađivanje zakonske regulative i prakse radi daljnjeg smanjenja dnevnog unosa soli i poboljšanja zdravlja stanovništva.

Ključne riječi
arterijska hipertenzija; Hrvatska; natrijev klorid; pekarnice

Hrčak ID: 225563

URI
https://hrcak.srce.hr/225563

[engleski]

Posjeta: 513 *