hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0402

Utjecaj volumena i profila hlapivih masnih kiselina u fermentu buraga na produktivnost krava i sastav mlijeka

Katarzyna Mikołajczyk ; Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Department of Biostructure and Animal Physiology, Norwida 31, 50-375 Wroclaw, Poland
Ewa Pecka-Kiełb ; Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Department of Biostructure and Animal Physiology, Norwida 31, 50-375 Wroclaw, Poland
Andrzej Zachwieja ; Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Department of Cattle Breeding and Milk Production, Chełmońskiego 38c, 51-630 Wroclaw, Poland

Puni tekst: hrvatski, pdf (208 KB) str. 222-228 preuzimanja: 221* citiraj
APA 6th Edition
Mikołajczyk, K., Pecka-Kiełb, E. i Zachwieja, A. (2019). Utjecaj volumena i profila hlapivih masnih kiselina u fermentu buraga na produktivnost krava i sastav mlijeka. Mljekarstvo, 69 (4), 222-228. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0402
MLA 8th Edition
Mikołajczyk, Katarzyna, et al. "Utjecaj volumena i profila hlapivih masnih kiselina u fermentu buraga na produktivnost krava i sastav mlijeka." Mljekarstvo, vol. 69, br. 4, 2019, str. 222-228. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0402. Citirano 07.05.2021.
Chicago 17th Edition
Mikołajczyk, Katarzyna, Ewa Pecka-Kiełb i Andrzej Zachwieja. "Utjecaj volumena i profila hlapivih masnih kiselina u fermentu buraga na produktivnost krava i sastav mlijeka." Mljekarstvo 69, br. 4 (2019): 222-228. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0402
Harvard
Mikołajczyk, K., Pecka-Kiełb, E., i Zachwieja, A. (2019). 'Utjecaj volumena i profila hlapivih masnih kiselina u fermentu buraga na produktivnost krava i sastav mlijeka', Mljekarstvo, 69(4), str. 222-228. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0402
Vancouver
Mikołajczyk K, Pecka-Kiełb E, Zachwieja A. Utjecaj volumena i profila hlapivih masnih kiselina u fermentu buraga na produktivnost krava i sastav mlijeka. Mljekarstvo [Internet]. 2019 [pristupljeno 07.05.2021.];69(4):222-228. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0402
IEEE
K. Mikołajczyk, E. Pecka-Kiełb i A. Zachwieja, "Utjecaj volumena i profila hlapivih masnih kiselina u fermentu buraga na produktivnost krava i sastav mlijeka", Mljekarstvo, vol.69, br. 4, str. 222-228, 2019. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0402
Puni tekst: engleski, pdf (208 KB) str. 222-228 preuzimanja: 387* citiraj
APA 6th Edition
Mikołajczyk, K., Pecka-Kiełb, E. i Zachwieja, A. (2019). Impact of the volume and the profile of volatile fatty acids in the rumen fermentation on cow productivity and milk composition. Mljekarstvo, 69 (4), 222-228. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0402
MLA 8th Edition
Mikołajczyk, Katarzyna, et al. "Impact of the volume and the profile of volatile fatty acids in the rumen fermentation on cow productivity and milk composition." Mljekarstvo, vol. 69, br. 4, 2019, str. 222-228. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0402. Citirano 07.05.2021.
Chicago 17th Edition
Mikołajczyk, Katarzyna, Ewa Pecka-Kiełb i Andrzej Zachwieja. "Impact of the volume and the profile of volatile fatty acids in the rumen fermentation on cow productivity and milk composition." Mljekarstvo 69, br. 4 (2019): 222-228. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0402
Harvard
Mikołajczyk, K., Pecka-Kiełb, E., i Zachwieja, A. (2019). 'Impact of the volume and the profile of volatile fatty acids in the rumen fermentation on cow productivity and milk composition', Mljekarstvo, 69(4), str. 222-228. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0402
Vancouver
Mikołajczyk K, Pecka-Kiełb E, Zachwieja A. Impact of the volume and the profile of volatile fatty acids in the rumen fermentation on cow productivity and milk composition. Mljekarstvo [Internet]. 2019 [pristupljeno 07.05.2021.];69(4):222-228. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0402
IEEE
K. Mikołajczyk, E. Pecka-Kiełb i A. Zachwieja, "Impact of the volume and the profile of volatile fatty acids in the rumen fermentation on cow productivity and milk composition", Mljekarstvo, vol.69, br. 4, str. 222-228, 2019. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0402

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi odnose između odabranih produkata fermentacije u buragu i sastava mlijeka muznih krava. Istraživanje je provedeno na 10 krava pasmine holstein-friesian. Životinje su držane u slobodnom stajskom uzgoju i hranjene TMR-om. Produktivnost stada određena je pomoću A4 metode, a podaci o sastavu mlijeka dobiveni su iz centralnog sustava praćenja. Ferment iz buraga izuzet je pomoću želučane pumpe 2 sata nakon jutarnje hranidbe smjesom TMR. Izuzeti uzorci razrijeđeni su puferom i homogenizirani, a dobivena suspenzija je analizirana pomoću plinskog kromatografa opremljenog s FID detektorom kako bi se odredila koncentracija ukupnih, kao i udjeli pojedinačnih hlapivih masnih kiselina (VFA). Sastav mlijeka preuzet je iz zapisa sustava praćenja RW-1, a koeficijent korelacije prema Pearsonu je izračunat iz dobivenih parametara. Utvrđeno je da se odnos propionat/butirat u fermentu buraga povećava s povećanjem udjela proteina i proteinskih frakcija u mlijeku. Koeficijent iskoristivosti hlapivih masnih kiselina u fermentu buraga pokazao je pozitivnu korelaciju s udjelom proteina i negativnu korelaciju s koncentracijom kazeina u mlijeku. Procesi koji se odvijaju u kravljem buragu značajno utječu na sastav i kvalitetu mlijeka. Spoznaje o ukupnom sadržaju kao i sadržaju pojedinih hlapivih masnih kiselina omogućuju podešavanje upravljanja fermentacijom u buragu u svrhu dobivanja boljih tehnoloških svojstava mlijeka.

Ključne riječi
sastav mlijeka; ferment buraga; hlapive masne kiseline; krave

Hrčak ID: 225860

URI
https://hrcak.srce.hr/225860

[engleski]

Posjeta: 928 *