hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0403

Utjecaj tehnološkog postupka i skladištenja na profil masnih kiselina u mliječnim proizvodima

Lina Laučienė ; Lithuanian University of Health Science, Department of Food Safety and Quality, Tilžės st. 18, Kaunas, Lithuania
Vaida Andrulevičiūtė ; Lithuanian University of Health Science, Department of Biochemistry, Tilžės st. 18, Kaunas, Lithuania
Ingrida Sinkevičienė ; Lithuanian University of Health Science, Department of Biochemistry, Tilžės st. 18, Kaunas, Lithuania
Artūras Kašauskas ; Lithuanian University of Health Science, Department of Biochemistry, Tilžės st. 18, Kaunas, Lithuania
Laima Urbšienė ; Accredited central milk testing laboratory, Radvilų Dvaro st. 31, Kaunas, Lithuania
Loreta Šernienė ; Lithuanian University of Health Science, Department of Food Safety and Quality, Tilžės st. 18, Kaunas, Lithuania

Puni tekst: hrvatski, pdf (298 KB) str. 229-238 preuzimanja: 214* citiraj
APA 6th Edition
Laučienė, L., Andrulevičiūtė, V., Sinkevičienė, I., Kašauskas, A., Urbšienė, L. i Šernienė, L. (2019). Utjecaj tehnološkog postupka i skladištenja na profil masnih kiselina u mliječnim proizvodima. Mljekarstvo, 69 (4), 229-238. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0403
MLA 8th Edition
Laučienė, Lina, et al. "Utjecaj tehnološkog postupka i skladištenja na profil masnih kiselina u mliječnim proizvodima." Mljekarstvo, vol. 69, br. 4, 2019, str. 229-238. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0403. Citirano 09.05.2021.
Chicago 17th Edition
Laučienė, Lina, Vaida Andrulevičiūtė, Ingrida Sinkevičienė, Artūras Kašauskas, Laima Urbšienė i Loreta Šernienė. "Utjecaj tehnološkog postupka i skladištenja na profil masnih kiselina u mliječnim proizvodima." Mljekarstvo 69, br. 4 (2019): 229-238. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0403
Harvard
Laučienė, L., et al. (2019). 'Utjecaj tehnološkog postupka i skladištenja na profil masnih kiselina u mliječnim proizvodima', Mljekarstvo, 69(4), str. 229-238. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0403
Vancouver
Laučienė L, Andrulevičiūtė V, Sinkevičienė I, Kašauskas A, Urbšienė L, Šernienė L. Utjecaj tehnološkog postupka i skladištenja na profil masnih kiselina u mliječnim proizvodima. Mljekarstvo [Internet]. 2019 [pristupljeno 09.05.2021.];69(4):229-238. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0403
IEEE
L. Laučienė, V. Andrulevičiūtė, I. Sinkevičienė, A. Kašauskas, L. Urbšienė i L. Šernienė, "Utjecaj tehnološkog postupka i skladištenja na profil masnih kiselina u mliječnim proizvodima", Mljekarstvo, vol.69, br. 4, str. 229-238, 2019. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0403
Puni tekst: engleski, pdf (298 KB) str. 229-238 preuzimanja: 335* citiraj
APA 6th Edition
Laučienė, L., Andrulevičiūtė, V., Sinkevičienė, I., Kašauskas, A., Urbšienė, L. i Šernienė, L. (2019). Impact of technology and storage on fatty acids profile in dairy products. Mljekarstvo, 69 (4), 229-238. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0403
MLA 8th Edition
Laučienė, Lina, et al. "Impact of technology and storage on fatty acids profile in dairy products." Mljekarstvo, vol. 69, br. 4, 2019, str. 229-238. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0403. Citirano 09.05.2021.
Chicago 17th Edition
Laučienė, Lina, Vaida Andrulevičiūtė, Ingrida Sinkevičienė, Artūras Kašauskas, Laima Urbšienė i Loreta Šernienė. "Impact of technology and storage on fatty acids profile in dairy products." Mljekarstvo 69, br. 4 (2019): 229-238. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0403
Harvard
Laučienė, L., et al. (2019). 'Impact of technology and storage on fatty acids profile in dairy products', Mljekarstvo, 69(4), str. 229-238. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0403
Vancouver
Laučienė L, Andrulevičiūtė V, Sinkevičienė I, Kašauskas A, Urbšienė L, Šernienė L. Impact of technology and storage on fatty acids profile in dairy products. Mljekarstvo [Internet]. 2019 [pristupljeno 09.05.2021.];69(4):229-238. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0403
IEEE
L. Laučienė, V. Andrulevičiūtė, I. Sinkevičienė, A. Kašauskas, L. Urbšienė i L. Šernienė, "Impact of technology and storage on fatty acids profile in dairy products", Mljekarstvo, vol.69, br. 4, str. 229-238, 2019. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0403

Sažetak
U ovom je radu u četiri glavne vrste mliječnih proizvoda utvrđivan sastav masnih kiselina (FA), kao i njihov udio tijekom prerade i čuvanja. Kako bi se utvrdio utjecaj tehnološkog postupka, za istraživanje su odabrani svježi sir, kiselo vrhnje, maslac i trajno mlijeko obrađeno režimom UHT toplinske obrade. Metilni esteri masnih kiselina (FAME) određeni su pomoću plinskog kromatografa (GC) opremljenog masenim detektorom (MS) i kapilarnom kolonom SP-2560. Koncentracije i profil FA u krajnjim proizvodima su prije svega ovisili o koncentraciji FA u sirovom mlijeku prije UHT obrade mlijeka ili proizvodnje svježeg sira, odnosno o udjelima FA u svježem siru i sirovom vrhnju. Rok trajanja imao je značajan utjecaj (P<0,05) samo u UHT obrađenom mlijeku i u maslacu gdje je utvrđen pad koncentracije nezasićenih (UFA - samo mlijeko) i višestrukonezasićenih (PUFA - mlijeko i maslac) masnih kiselina.

Ključne riječi
mlijeko; masne kiseline; mliječni proizvodi; prerada; skladištenje

Hrčak ID: 225861

URI
https://hrcak.srce.hr/225861

[engleski]

Posjeta: 863 *