hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0404

Optimiranje i utvrđivanje parametara teksture niskomasnih sireva od ultrafiltriranig mlijeka s dodatkom galaktomanana i Novagel gume

Sharmineh Sharafi ; Islamic Azad University, Varamin-Pishva Branch, Faculty of Agriculture, Department of Food Science and Technology, Varamin, Iran
Leila Nateghi ; Islamic Azad University, Varamin-Pishva Branch, Faculty of Agriculture, Department of Food Science and Technology, Varamin, Iran
Orang Eyvazzade ; Islamic Azad University, Varamin-Pishva Branch, Faculty of Agriculture, Department of Food Science and Technology, Varamin, Iran
Maryam Ebrahimi Taj Abadi ; Islamic Azad University, Central Tehran Branch, Department of Biology, Faculty Member of Science, Tehran, Iran

Puni tekst: hrvatski, pdf (325 KB) str. 239-250 preuzimanja: 195* citiraj
APA 6th Edition
Sharafi, S., Nateghi, L., Eyvazzade, O. i Ebrahimi Taj Abadi, M. (2019). Optimiranje i utvrđivanje parametara teksture niskomasnih sireva od ultrafiltriranig mlijeka s dodatkom galaktomanana i Novagel gume. Mljekarstvo, 69 (4), 239-250. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0404
MLA 8th Edition
Sharafi, Sharmineh, et al. "Optimiranje i utvrđivanje parametara teksture niskomasnih sireva od ultrafiltriranig mlijeka s dodatkom galaktomanana i Novagel gume." Mljekarstvo, vol. 69, br. 4, 2019, str. 239-250. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0404. Citirano 07.05.2021.
Chicago 17th Edition
Sharafi, Sharmineh, Leila Nateghi, Orang Eyvazzade i Maryam Ebrahimi Taj Abadi. "Optimiranje i utvrđivanje parametara teksture niskomasnih sireva od ultrafiltriranig mlijeka s dodatkom galaktomanana i Novagel gume." Mljekarstvo 69, br. 4 (2019): 239-250. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0404
Harvard
Sharafi, S., et al. (2019). 'Optimiranje i utvrđivanje parametara teksture niskomasnih sireva od ultrafiltriranig mlijeka s dodatkom galaktomanana i Novagel gume', Mljekarstvo, 69(4), str. 239-250. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0404
Vancouver
Sharafi S, Nateghi L, Eyvazzade O, Ebrahimi Taj Abadi M. Optimiranje i utvrđivanje parametara teksture niskomasnih sireva od ultrafiltriranig mlijeka s dodatkom galaktomanana i Novagel gume. Mljekarstvo [Internet]. 2019 [pristupljeno 07.05.2021.];69(4):239-250. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0404
IEEE
S. Sharafi, L. Nateghi, O. Eyvazzade i M. Ebrahimi Taj Abadi, "Optimiranje i utvrđivanje parametara teksture niskomasnih sireva od ultrafiltriranig mlijeka s dodatkom galaktomanana i Novagel gume", Mljekarstvo, vol.69, br. 4, str. 239-250, 2019. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0404
Puni tekst: engleski, pdf (325 KB) str. 239-250 preuzimanja: 389* citiraj
APA 6th Edition
Sharafi, S., Nateghi, L., Eyvazzade, O. i Ebrahimi Taj Abadi, M. (2019). Optimization and evaluation of textural properties of ultra-filtrated low-fat cheese containing galactomannan and Novagel gum. Mljekarstvo, 69 (4), 239-250. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0404
MLA 8th Edition
Sharafi, Sharmineh, et al. "Optimization and evaluation of textural properties of ultra-filtrated low-fat cheese containing galactomannan and Novagel gum." Mljekarstvo, vol. 69, br. 4, 2019, str. 239-250. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0404. Citirano 07.05.2021.
Chicago 17th Edition
Sharafi, Sharmineh, Leila Nateghi, Orang Eyvazzade i Maryam Ebrahimi Taj Abadi. "Optimization and evaluation of textural properties of ultra-filtrated low-fat cheese containing galactomannan and Novagel gum." Mljekarstvo 69, br. 4 (2019): 239-250. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0404
Harvard
Sharafi, S., et al. (2019). 'Optimization and evaluation of textural properties of ultra-filtrated low-fat cheese containing galactomannan and Novagel gum', Mljekarstvo, 69(4), str. 239-250. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0404
Vancouver
Sharafi S, Nateghi L, Eyvazzade O, Ebrahimi Taj Abadi M. Optimization and evaluation of textural properties of ultra-filtrated low-fat cheese containing galactomannan and Novagel gum. Mljekarstvo [Internet]. 2019 [pristupljeno 07.05.2021.];69(4):239-250. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0404
IEEE
S. Sharafi, L. Nateghi, O. Eyvazzade i M. Ebrahimi Taj Abadi, "Optimization and evaluation of textural properties of ultra-filtrated low-fat cheese containing galactomannan and Novagel gum", Mljekarstvo, vol.69, br. 4, str. 239-250, 2019. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0404

Sažetak
Glavni cilj ovog istraživanja bio je optimizirati teksturu i utvrditi mogućnost proizvodnje niskomasnog sira (7-9 % (w/w)) od ultrafiltriranog mlijeka uz dodatak različitih koncentracija galaktomanana i Novagela (0,1-0,5 % w/w), te ih usporediti sa sirevima od punomasnog mlijeka. Prema dobivenim rezultatima, smanjenje udjela masti rezultira povećanjem tvrdoće, kohezivnosti, gumenosti i žvakljivosti testiranih uzoraka. S druge strane, dodatak galaktomanana i Novagela, te povećanje njihove koncentracije uzrokuje smanjenje tvrdoće, kohezivnosti, gumenosti i žvakljivosti sireva. Rezultati su također pokazali kako se prethodno spomenuti parametri teksture u uzorku s 9 % (w/w) masti, 0,5 % (w/w) galaktomanana i 0,3 % (w/w) Novagela nisu značajno razlikovali od istih kod kontrolnog uzorka sira, te je stoga navedeni uzorak niskomasnog sira odabran kao optimalan. Višestruko optimiranje parametara teksture niskomasnih sireva pomoću metode odzivnih površina (RSM) pokazalo je kako uzorak s 9 % (w/w) masti, 0,1 % (w/w) Novagela i 0,46 % (w/w) galaktomanana pokazuje 84 %-tno poklapanje s poželjnim svojstvima punomasnih sireva.

Ključne riječi
galaktomanan; hidrokoloid; Novagel; ultrafilitrirano; niskomasni sir

Hrčak ID: 225862

URI
https://hrcak.srce.hr/225862

[engleski]

Posjeta: 881 *