Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/pc.23.1-2.1

Nutritivni potencijal ploda sorti kivija

Sandra Voća orcid id orcid.org/0000-0003-0571-0872 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasmina Čaušević ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska, Diplomski studij, Hortikultura
Jana Šic Žlabur orcid id orcid.org/0000-0002-3232-585X
Martina Skendrović Babojelić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nadica Dobričević ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Stjepan Pliestić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ante Galić orcid id orcid.org/0000-0002-0155-7228 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 699 Kb

str. 3-13

preuzimanja: 467

citiraj


Sažetak

Plod kivija ističe se značajnim nutritivnim svojstvima s obzirom da je bogat izvor različitih vitamina, posebice vitamina C, minerala, prehrambenih vlakana te bioaktivnih spojeva visoke antioksidacijske aktivnosti. Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u kemijskom i nutritivnom sastavu te sadržaju bioaktivnih spojeva plodova četiriju sorta kivija 'Abbott', 'Bruno', 'Monty' i 'Hayward' uzgojenih u Čapljini (BiH). Analizirani su ključni parametri osnovnog kemijskog sastava kao i sadržaj bioaktivnih i pigmentnih spojeva. Sorta 'Monty' imala je najveći sadržaj ukupne suhe tvari (20,52 %) kao i topljive suhe tvari (15,93 %) dok je kod sorte 'Bruno' utvrđen najveći sadržaj vitamina C (107,44 mg/100 g svježe tvari), ukupnih klorofila (18,25 μg/g) i karotenoida (4,60 μg/g), kao i antioksidacijski kapacitet (2134,84 μmol TE/L). S obzirom na dobivene rezultate u sklopu ovog istraživanja može se zaključiti kako kvaliteta ploda kivija značajno ovisi o genetskim karakteristikama sorte. Plod kivija pokazuje visoku nutritivnu vrijednost, te je bogat izvor različitih bioaktivnih spojeva značajnog antioksidacijskog djelovanja što ga prvenstveno izdvaja kao sirovinu značajnu za ljudsko zdravlje.

Ključne riječi

sorta; kivi; vitamin C; ukupni fenoli; pigmentni spojevi; antioksidacijski kapacitet

Hrčak ID:

226637

URI

https://hrcak.srce.hr/226637

Datum izdavanja:

14.10.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.356 *