hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/s.73.1-2.1

UTJECAJ GENOTIPA NA SVOJSTVA POLOVICA I KVALITETU MESA TOVLJENIKA CRNIH SLAVONSKIH SVINJA I NJIHOVIH KRIŽANACA S DUROKOM UZGAJANIH U EKSTENZIVNOM SUSTAVU

Kristina Gvozdanović   ORCID icon orcid.org/0000-0002-1989-2630 ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Josip Kundid ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Vladimir Margeta ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Dalida Galović   ORCID icon orcid.org/0000-0002-2162-3499 ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Polonca Margeta ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Žarko Radišić ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (361 KB) str. 3-10 preuzimanja: 96* citiraj
APA 6th Edition
Gvozdanović, K., Kundid, J., Margeta, V., Galović, D., Margeta, P. i Radišić, Ž. (2019). UTJECAJ GENOTIPA NA SVOJSTVA POLOVICA I KVALITETU MESA TOVLJENIKA CRNIH SLAVONSKIH SVINJA I NJIHOVIH KRIŽANACA S DUROKOM UZGAJANIH U EKSTENZIVNOM SUSTAVU. Stočarstvo, 73 (1-2), 3-10. https://doi.org/10.33128/s.73.1-2.1
MLA 8th Edition
Gvozdanović, Kristina, et al. "UTJECAJ GENOTIPA NA SVOJSTVA POLOVICA I KVALITETU MESA TOVLJENIKA CRNIH SLAVONSKIH SVINJA I NJIHOVIH KRIŽANACA S DUROKOM UZGAJANIH U EKSTENZIVNOM SUSTAVU." Stočarstvo, vol. 73, br. 1-2, 2019, str. 3-10. https://doi.org/10.33128/s.73.1-2.1. Citirano 09.04.2020.
Chicago 17th Edition
Gvozdanović, Kristina, Josip Kundid, Vladimir Margeta, Dalida Galović, Polonca Margeta i Žarko Radišić. "UTJECAJ GENOTIPA NA SVOJSTVA POLOVICA I KVALITETU MESA TOVLJENIKA CRNIH SLAVONSKIH SVINJA I NJIHOVIH KRIŽANACA S DUROKOM UZGAJANIH U EKSTENZIVNOM SUSTAVU." Stočarstvo 73, br. 1-2 (2019): 3-10. https://doi.org/10.33128/s.73.1-2.1
Harvard
Gvozdanović, K., et al. (2019). 'UTJECAJ GENOTIPA NA SVOJSTVA POLOVICA I KVALITETU MESA TOVLJENIKA CRNIH SLAVONSKIH SVINJA I NJIHOVIH KRIŽANACA S DUROKOM UZGAJANIH U EKSTENZIVNOM SUSTAVU', Stočarstvo, 73(1-2), str. 3-10. https://doi.org/10.33128/s.73.1-2.1
Vancouver
Gvozdanović K, Kundid J, Margeta V, Galović D, Margeta P, Radišić Ž. UTJECAJ GENOTIPA NA SVOJSTVA POLOVICA I KVALITETU MESA TOVLJENIKA CRNIH SLAVONSKIH SVINJA I NJIHOVIH KRIŽANACA S DUROKOM UZGAJANIH U EKSTENZIVNOM SUSTAVU. Stočarstvo [Internet]. 2019 [pristupljeno 09.04.2020.];73(1-2):3-10. https://doi.org/10.33128/s.73.1-2.1
IEEE
K. Gvozdanović, J. Kundid, V. Margeta, D. Galović, P. Margeta i Ž. Radišić, "UTJECAJ GENOTIPA NA SVOJSTVA POLOVICA I KVALITETU MESA TOVLJENIKA CRNIH SLAVONSKIH SVINJA I NJIHOVIH KRIŽANACA S DUROKOM UZGAJANIH U EKSTENZIVNOM SUSTAVU", Stočarstvo, vol.73, br. 1-2, str. 3-10, 2019. [Online]. https://doi.org/10.33128/s.73.1-2.1

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj genotipa na svojstva polovica i kvalitetu mesa tovljenika crnih slavonskih svinja (CS) te križanaca crnih slavonskih svinja s durokom (CSxD) uzgajanih u ekstenzivnom sustavu. U istraživanju je korišteno 40 svinja koje su podijeljene u dvije skupine s obzirom na genotip; crne slavonske svinje (CS, n=20) te križanci crne slavonske svinje s durokom (CSxD, n=20). Svinje su zaklane u dobi od 550 dana. Od klaoničkih svojstava i parametara kvalitete polovice u radu su prikazani rezultati mase polovica, dužine polovica (mjera „a“ i mjera „b“), debljine slanine (s) i mišića (m), dužine i opsega buta, pH45 i pH24 u m. semimebranosus i m. longissimus dorsi, boja mesa (CIE L*a*b*), kalo kuhanja i instrumentalna nježnost mesa. Rezultati istraživanja su ukazali na to da se križanjem crne slavonske pasmine i durok pasmine mogu proizvesti križanci dužeg trupa te većeg opsega buta u odnosu na čiste crne slavonske svinje. Nadalje, kod crnih slavonskih svinja je utvrđena veća debljina leđne slanine u odnosu na križance s durokom. Statistički značajan utjecaj genotipa utvrđen je za pH24 izmjerenu u butu (P<0,001), CIE a* vrijednost boje (P<0,01), kalo kuhanja (P<0,001) te instrumentalnu nježnost mesa (P<0,01).

Ključne riječi
svinje; kvaliteta mesa; genotip; crna slavonska svinja; durok

Hrčak ID: 226987

URI
https://hrcak.srce.hr/226987

[engleski]

Posjeta: 190 *