Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.42.5.2

Hladna i topla ekstrakcija ulja heksanom iz pulpe i sjemenke ploda maslina sorte Leccino

Majetić Germek Valerija orcid id orcid.org/0000-0002-4933-3952 ; Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci, Hrvatska
Barbara Vuković ; Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci, Hrvatska
Bojana Vuković ; Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci, Hrvatska
Olivera Koprivnjak orcid id orcid.org/0000-0002-6403-7043 ; Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.383 Kb

str. 14-21

preuzimanja: 414

citiraj


Sažetak

U ovom radu istražena je učinkovitost hladne i tople (Soxhlet) ekstrakcije ulja iz suhe tvari liofiliziranih maslinovih tijesta (bez koštice i s košticom) te iz sjemenki ploda masline sorte Leccino. Istražen je i utjecaj ekstrakcije na sadržaj ukupnih fenolnih tvari i orto-difenola u dobivenim uljima. U maslinovim tijestima i sjemenkama određen je udio ukupnih fenola i antioksidacijski kapacitet (IC50). Hladna i topla ekstrakcija pokazale su se podjednako učinkovite u izdvajanju ulja iz liofiliziranih maslinovih tijesta, dok je topla ekstrakcija bila učinkovitija u izdvajanju ulja iz sjemenki. Maslinova tijesta bez koštice imala su najveći udio fenolnih tvari (12,9 mg g-1 s.t.) od tri ispitivana biljna materijala. Stoga su i ulja dobivena iz njih, osobito ona dobivena toplom ekstrakcijom, sadržavala najveće udjele ukupnih fenola (396,7 mg kg-1) i orto-difenola (206,3 mg kg-1). U odnosu na maslinova tijesta, sjemenke su imale statistički značajno niži udio ukupnih fenola te višestruko niži antioksidacijski kapacitet. Rezultati su potvrdili da se uklanjanjem koštice smanjuje negativni utjecaj peroksidaza iz sjemenki na fenolne tvari u tijestu i ulju, te upućuju da se primjenom tople ekstrakcije povećava topljivost fenolnih tvari iz biljnog materijala u ulju.

Ključne riječi

ekstrakcija ulja; udio ulja; fenolne tvari; antioksidacijski kapacitet; Leccino

Hrčak ID:

227207

URI

https://hrcak.srce.hr/227207

Datum izdavanja:

31.10.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.349 *