Tradicija proizvodnje i kakvoća crnih vina općine Postira, vinogorja Brač
Ana-Marija Jagatić Korenika
orcid.org/0000-0002-4539-2605
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Nina Buljević
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana Jeromel
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
APA 6th Edition Jagatić Korenika, A., Buljević, N. i Jeromel, A. (2019). Tradicija proizvodnje i kakvoća crnih vina općine Postira, vinogorja Brač. Glasnik Zaštite Bilja, 42 (5), 28-37. https://doi.org/10.31727/gzb.42.5.4
MLA 8th Edition Jagatić Korenika, Ana-Marija, et al. "Tradicija proizvodnje i kakvoća crnih vina općine Postira, vinogorja Brač." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 42, br. 5, 2019, str. 28-37. https://doi.org/10.31727/gzb.42.5.4. Citirano 26.01.2021.
Chicago 17th Edition Jagatić Korenika, Ana-Marija, Nina Buljević i Ana Jeromel. "Tradicija proizvodnje i kakvoća crnih vina općine Postira, vinogorja Brač." Glasnik Zaštite Bilja 42, br. 5 (2019): 28-37. https://doi.org/10.31727/gzb.42.5.4
Harvard Jagatić Korenika, A., Buljević, N., i Jeromel, A. (2019). 'Tradicija proizvodnje i kakvoća crnih vina općine Postira, vinogorja Brač', Glasnik Zaštite Bilja, 42(5), str. 28-37. https://doi.org/10.31727/gzb.42.5.4
Vancouver Jagatić Korenika A, Buljević N, Jeromel A. Tradicija proizvodnje i kakvoća crnih vina općine Postira, vinogorja Brač. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2019 [pristupljeno 26.01.2021.];42(5):28-37. https://doi.org/10.31727/gzb.42.5.4
IEEE A. Jagatić Korenika, N. Buljević i A. Jeromel, "Tradicija proizvodnje i kakvoća crnih vina općine Postira, vinogorja Brač", Glasnik Zaštite Bilja, vol.42, br. 5, str. 28-37, 2019. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.42.5.4
Sažetak Jedna od najstarijih kultiviranih biljaka, vinova loza, od pamtivijeka je prisutna u Dalmaciji pa tako i na otoku Braču gdje prvi nalazi o njenom uzgoju datiraju iz rimskog doba. Danas se loza na otoku, uz nekoliko većih proizvođača i zadruga na južnoj strani, uglavnom uzgaja na manjim površinama za potrebe domaćinstava, a u uzgoju prevladavaju autohtone sorte ´Plavac mali´, ´Pošip´ i ´Vugava´. Cilj ovog rada bio je uz literaturni pregled uvjeta i tradicije proizvodnje vina, odrediti kemijski sastav i kakvoću crnih vina berbe 2018. s područja općine Postira, proizvedenih od autohtonih sorata ´Plavac mali´, ´Babić´, ´Tribidrag´ i ´Ninčuša´ te internacionalnih sorata ´Merlot´ i ´Syrah´. Uz osnovni fizikalno-kemijski sastav, analizirane su koncentracije ukupnih fenola i antocijana te senzorna svojstva- vanjski izgled, miris i okus vina jedanaest proizvođača. Osnovnom fizikalno-kemijskom analizom utvrđene su koncentracije alkohola, ekstrakta i pepela svojstvene crnim vinima južnih vinogorja, a svi uzorci bili su u kategoriji polusuhih vina. Koncentracije ukupnih fenolnih spojeva bile su u rasponu 1813-3628 mgL-1 a ukupnih antocijana 97-318 mgL-1. Senzorna analiza vina potvrdila je intenzivnu obojenost vina kod svih uzoraka uz velike razlike u kakvoći okusa i mirisa.