Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.17113/ftb.57.03.19.6025

Revijalni prikaz postupaka interesterifikacije pomoću lipaze za proizvodnju strukturiranih lipida

Qabul Dinanta Utama ; Department of Food Science and Technology, Faculty of Agricultural Engineering and Technology, IPB University (Bogor Agricultural University), Darmaga, 16680 Bogor, Indonesia
Azis Boing Sitanggang ; Department of Food Science and Technology, Faculty of Agricultural Engineering and Technology, IPB University (Bogor Agricultural University), Darmaga, 16680 Bogor, Indonesia
Dede Robiatul Adawiyah ; Department of Food Science and Technology, Faculty of Agricultural Engineering and Technology, IPB University (Bogor Agricultural University), Darmaga, 16680 Bogor, Indonesia
Purwiyatno Hariyadi ; Department of Food Science and Technology, Faculty of Agricultural Engineering and Technology, IPB University (Bogor Agricultural University), Darmaga, 16680 Bogor, Indonesia


Puni tekst: engleski pdf 356 Kb

str. 305-318

preuzimanja: 384

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 356 Kb

str. 305-318

preuzimanja: 188

citiraj


Sažetak

Strukturirani lipidi građeni od srednje- i dugolančanih masnih kiselina obično imaju srednjelančane masne kiseline (C6-C12) na poziciji sn-1,3 i dugolančane masne kiseline (C14-C24) na poziciji sn-2. Imaju smanjenu kalorijsku vrijednost i pogodni su za kontrolu pretilosti te sprečavanje malapsorpcije masti i ostalih metaboličkih poremećaja. U fokusu ovog revijalnog prikaza je sinteza lipida iz srednje- i dugolančanih masnih kiselina pomoću enzimske esterifikacije. Obuhvaća detaljan opis biokatalizatora, podloga, reaktora i postupaka sinteze, te raspravu o primjeni tih lipida u proizvodnji prehrambenih proizvoda. Podaci u ovom radu daju pregled trenutnog stanja u području razvoja postupaka sinteze strukturiranih lipida iz srednje- i dugolančanih masnih kiselina.

Ključne riječi

gliceridi; interesterifikacija; lipaza; strukturirani lipidi građeni od srednje- i dugolančanih masnih kiselina

Hrčak ID:

227285

URI

https://hrcak.srce.hr/227285

Datum izdavanja:

30.9.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.396 *