Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.57.03.19.6035

Hibridne mikročestice silicijevog dioksida i lipida kao učinkovito sredstvo za poboljšanje stabilnosti i biološke raspoloživosti kurkumina

Yudi Ma ; School of Biological Science and Medical Engineering, State Key Laboratory of Bioelectronics, Southeast University, No.2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Qiang Wang ; School of Biological Science and Medical Engineering, State Key Laboratory of Bioelectronics, Southeast University, No.2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Dantong Wang ; School of Biological Science and Medical Engineering, State Key Laboratory of Bioelectronics, Southeast University, No.2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Juan Huang ; School of Biological Science and Medical Engineering, State Key Laboratory of Bioelectronics, Southeast University, No.2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Rui Sun ; School of Biological Science and Medical Engineering, State Key Laboratory of Bioelectronics, Southeast University, No.2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Xinyu Mao ; School of Biological Science and Medical Engineering, State Key Laboratory of Bioelectronics, Southeast University, No.2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Yuan Tian ; School of Biological Science and Medical Engineering, State Key Laboratory of Bioelectronics, Southeast University, No.2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Qiang Xia ; School of Biological Science and Medical Engineering, State Key Laboratory of Bioelectronics, Southeast University, No.2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China


Puni tekst: engleski pdf 1.756 Kb

str. 319-330

preuzimanja: 190

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 1.756 Kb

str. 319-330

preuzimanja: 192

citiraj


Sažetak

Kurkumin je aktivni sastojak koji ima višestruku ulogu, no njegova je uporaba ograničena zbog slabe topljivosti u vodi i stabilnosti, a time i slabe biološke raspoloživosti. Stoga je svrha ovoga rada bila osmisliti kako zaobići ta ograničenja. Postupkom emulgiranja dobivena je nanoemulzija s kurkuminom, a nakon toga sušenjem u vakuumu hibridne mikročestice nanoemulzije u silicijevom dioksidu. Udjel kurkumina u nanoemulziji bio je (0,30±0,02) %, a u mikročesticama (0,67±0,02) %. FTIR i XDR analizom utvrđeno je da je kurkumin u mikročesticama inkapsuliran u poroznom amorfnom silicijevom dioksidu. Antioksidacijska aktivnost kurkumina in vitro nije se smanjila nakon inkapsulacije. Simulacijom probave in vitro utvrđeno je da je biološka raspoloživost kurkumina u nanoemulziji i mikročesticama bila veća nego u kontrolnom uzorku. Stabilnost mikročestica ostala je ista tijekom 6 tjedana skladištenja u mraku pri temperaturama od 4, 25 i 40 °C. Osim toga, pokazalo se da su pri izlaganju svjetlosti, mikročestice imale bolju kemijsku stabilnost od nanoemulzije. Pri koncentraciji nanoemulzije manjoj od 45 μg/mL preživljavanje stanica bilo je veće od 80 %. Stoga možemo zaključiti da mikročestice mogu poslužiti kao nosači kurkumina te poboljšati njegovu topljivost, stabilnost pri izlaganju svjetlosti te biološku raspoloživost.

Ključne riječi

kurkumin; hibridne mikročestice silicijevog dioksida i lipida; antioksidacijska aktivnost; biološka raspoloživost; stabilnost tijekom skladištenja

Hrčak ID:

227286

URI

https://hrcak.srce.hr/227286

Datum izdavanja:

30.9.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.033 *