Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/ag.81.2.1

UTJECAJ UZGOJA KUKURUZA (Zea mays L.), SOJE (Glycine max. L.) I ULJANE REPICE (Brassica napus L.) NA ELEKTRIČNU PROVODLJIVOST I REAKCIJU TLA

Andrija Špoljar orcid id orcid.org/0000-0001-5420-8163 ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Ivka Kvaternjak ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Drago Žbirin ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Mirjana Mužić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 949 Kb

str. 65-76

preuzimanja: 445

citiraj


Sažetak

Tijekom 2018. godine na pokušalištu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima istraživan je utjecaj uzgoja kukuruza (Zea mays L.), soje (Glycine max. L.) i uljane repice (Brassica napus L.) na reakciju (pH u vodi i 1 MKCl-u) i električnu provodljivost (EC) tla. Istraživanja su provedena na hipogleju mineralnom nekarbonatnom ilovaste teksture. U tri su navrata tijekom vegetacije iz golog tla (crni ugar) i neposredno uz korijenov sustav biljaka uzeti prosječni uzorci od 0 do 30 cm i od 30 do 60 cm dubine. Iz njih je u laboratoriju određena pH vrijednost u vodi i 1 MKCl-u te električna provodljivost tla. Utvrđeno je da istraživane kulture zakiseljavaju tlo, a pri tome najveći učinak ima uljana repica. Kod nje su na obje dubine tla zabilježene uglavnom najmanje vrijednosti pH mjerenog u vodi i 1 MKCl-u te najmanje vrijednosti električne provodljivosti tla. Kod zadnjeg uzorkovanja u odnosu na početno stanje na svim su varijantama do 30 cm dubine tla utvrđene veće vrijednosti reakcije tla i uglavnom manje vrijednosti električne provodljivosti, što može biti rezultat pretežno vlažnog razdoblja u odnosu na suho tijekom vegetacije.

Ključne riječi

EC i pH tla; kukuruz; soja; uljana repica

Hrčak ID:

228849

URI

https://hrcak.srce.hr/228849

Datum izdavanja:

28.11.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.204 *