hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Batteriocinogene starter colture vs. Listeria monocytogenes

Nevijo Zdolec   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Mirza Hadžiosmanović ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Lidija Kozačinski ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Željka Cvrtila ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Ivana Filipović ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Kristina Leskovar ; Veterinarska stanica Vrbovec, Kolodvorska 68, Vrbovec

Puni tekst: hrvatski, pdf (256 KB) str. 34-40 preuzimanja: 463* citiraj
APA 6th Edition
Zdolec, N., Hadžiosmanović, M., Kozačinski, L., Cvrtila, Ž., Filipović, I. i Leskovar, K. (2008). Bakteriocinogene starter kulture vs. Listeria monocytogenes. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (1), 34-40. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21194
MLA 8th Edition
Zdolec, Nevijo, et al. "Bakteriocinogene starter kulture vs. Listeria monocytogenes." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 1, 2008, str. 34-40. https://hrcak.srce.hr/21194. Citirano 24.07.2019.
Chicago 17th Edition
Zdolec, Nevijo, Mirza Hadžiosmanović, Lidija Kozačinski, Željka Cvrtila, Ivana Filipović i Kristina Leskovar. "Bakteriocinogene starter kulture vs. Listeria monocytogenes." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 1 (2008): 34-40. https://hrcak.srce.hr/21194
Harvard
Zdolec, N., et al. (2008). 'Bakteriocinogene starter kulture vs. Listeria monocytogenes', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(1), str. 34-40. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21194 (Datum pristupa: 24.07.2019.)
Vancouver
Zdolec N, Hadžiosmanović M, Kozačinski L, Cvrtila Ž, Filipović I, Leskovar K. Bakteriocinogene starter kulture vs. Listeria monocytogenes. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 24.07.2019.];X(1):34-40. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21194
IEEE
N. Zdolec, M. Hadžiosmanović, L. Kozačinski, Ž. Cvrtila, I. Filipović i K. Leskovar, "Bakteriocinogene starter kulture vs. Listeria monocytogenes", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 1, str. 34-40, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21194. [Citirano: 24.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (241 KB) str. 63-69 preuzimanja: 365* citiraj
APA 6th Edition
Zdolec, N., Hadžiosmanović, M., Kozačinski, L., Cvrtila, Ž., Filipović, I. i Leskovar, K. (2008). Bacteriocinogenic starter cultures vs. Listeria monocytogenes. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (1), 63-69. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21194
MLA 8th Edition
Zdolec, Nevijo, et al. "Bacteriocinogenic starter cultures vs. Listeria monocytogenes." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 1, 2008, str. 63-69. https://hrcak.srce.hr/21194. Citirano 24.07.2019.
Chicago 17th Edition
Zdolec, Nevijo, Mirza Hadžiosmanović, Lidija Kozačinski, Željka Cvrtila, Ivana Filipović i Kristina Leskovar. "Bacteriocinogenic starter cultures vs. Listeria monocytogenes." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 1 (2008): 63-69. https://hrcak.srce.hr/21194
Harvard
Zdolec, N., et al. (2008). 'Bacteriocinogenic starter cultures vs. Listeria monocytogenes', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(1), str. 63-69. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21194 (Datum pristupa: 24.07.2019.)
Vancouver
Zdolec N, Hadžiosmanović M, Kozačinski L, Cvrtila Ž, Filipović I, Leskovar K. Bacteriocinogenic starter cultures vs. Listeria monocytogenes. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 24.07.2019.];X(1):63-69. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21194
IEEE
N. Zdolec, M. Hadžiosmanović, L. Kozačinski, Ž. Cvrtila, I. Filipović i K. Leskovar, "Bacteriocinogenic starter cultures vs. Listeria monocytogenes", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 1, str. 63-69, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21194. [Citirano: 24.07.2019.]

Sažetak
In questo riassunto ci sono mostrati i dati letterari della applicazione dei batteriocinogeni batteri del acido lattico e batterriocino allo scopo di diminuire il numero del batterio Listeria monocytogenes nel cibo. I risultati della maggior parte delle ricerce sono affirmativi secondo la standardizzazione della applicazione di colture batteriocinogene, siccome aumentano la sicurezza dei prodotti facendo ridurre più intesivamente i patogeni. La maggior parte dei dati sull` effetto positivo di batteriocinogene starter colture si riferiscono alla ricerca delle salsicce fermentate, ma l` effetto antilisterioso è stato descritto anche nella carne di maiale appena confezionata sottovuotta, prodotti di carne cucinati e messi in salamoia, e in pesce.

Ključne riječi
Listeria monocytogenes; batteriocinogene starter colture

Hrčak ID: 21194

URI
https://hrcak.srce.hr/21194

[hrvatski] [engleski] [njemački]

Posjeta: 1.474 *