hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Srna obična (Capreolus capreolus) - od uzgoja do visokovrijedne namirnice

Dean Konjević   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8584-9825 ; Zavod za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heintelova 55, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (508 KB) str. 52-58 preuzimanja: 1.713* citiraj
APA 6th Edition
Konjević, D. (2008). Srna obična (Capreolus capreolus) - od uzgoja do visokovrijedne namirnice. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (1), 52-58. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21205
MLA 8th Edition
Konjević, Dean. "Srna obična (Capreolus capreolus) - od uzgoja do visokovrijedne namirnice." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 1, 2008, str. 52-58. https://hrcak.srce.hr/21205. Citirano 20.06.2019.
Chicago 17th Edition
Konjević, Dean. "Srna obična (Capreolus capreolus) - od uzgoja do visokovrijedne namirnice." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 1 (2008): 52-58. https://hrcak.srce.hr/21205
Harvard
Konjević, D. (2008). 'Srna obična (Capreolus capreolus) - od uzgoja do visokovrijedne namirnice', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(1), str. 52-58. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21205 (Datum pristupa: 20.06.2019.)
Vancouver
Konjević D. Srna obična (Capreolus capreolus) - od uzgoja do visokovrijedne namirnice. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 20.06.2019.];X(1):52-58. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21205
IEEE
D. Konjević, "Srna obična (Capreolus capreolus) - od uzgoja do visokovrijedne namirnice", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 1, str. 52-58, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21205. [Citirano: 20.06.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (488 KB) str. 76-85 preuzimanja: 437* citiraj
APA 6th Edition
Konjević, D. (2008). The roe deer (Capreolus capreolus) - from breeding to highly valuable food. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (1), 76-85. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21205
MLA 8th Edition
Konjević, Dean. "The roe deer (Capreolus capreolus) - from breeding to highly valuable food." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 1, 2008, str. 76-85. https://hrcak.srce.hr/21205. Citirano 20.06.2019.
Chicago 17th Edition
Konjević, Dean. "The roe deer (Capreolus capreolus) - from breeding to highly valuable food." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 1 (2008): 76-85. https://hrcak.srce.hr/21205
Harvard
Konjević, D. (2008). 'The roe deer (Capreolus capreolus) - from breeding to highly valuable food', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(1), str. 76-85. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21205 (Datum pristupa: 20.06.2019.)
Vancouver
Konjević D. The roe deer (Capreolus capreolus) - from breeding to highly valuable food. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 20.06.2019.];X(1):76-85. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21205
IEEE
D. Konjević, "The roe deer (Capreolus capreolus) - from breeding to highly valuable food", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 1, str. 76-85, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21205. [Citirano: 20.06.2019.]

Sažetak
Prirodni uzgoj srneće divljači osigurava respektabilnu masu visokovrijednih namirnica godišnje. S obzirom na specifičnosti prirodnog uzgoja divljači, kvaliteta mesa srna nalazi se pod utjecajem brojnih endogenih i egzogenih čimbenika na koje je teško utjecati. Iz toga se razloga naglasak stavlja na postupak s divljači po odstrjelu u cilju poboljšanja i što boljeg očuvanja divljačine te osiguravanja što boljeg higijenskog statusa mesa. U ovome radu iznijet je čitav niz čimbenika na koje treba obratiti posebnu pozornost od odstrjela do transporta u ovlaštene objekte za rasijecanje i hlađenje divljači, kao i mogućih čimbenika koji umanjuju kvalitetu mesa.

Ključne riječi
srna obična; prirodni uzgoj; kvaliteta mesa; postupak po odstrjelu

Hrčak ID: 21205

URI
https://hrcak.srce.hr/21205

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 3.987 *