hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Higijena i tehnologija prerade školjaka

Mario Mašić ; Veterinarska stanica Imotski

Puni tekst: hrvatski, pdf (302 KB) str. 40-45 preuzimanja: 3.876* citiraj
APA 6th Edition
Mašić, M. (2004). Higijena i tehnologija prerade školjaka. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI (4), 40-45. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21215
MLA 8th Edition
Mašić, Mario. "Higijena i tehnologija prerade školjaka." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VI, br. 4, 2004, str. 40-45. https://hrcak.srce.hr/21215. Citirano 19.06.2019.
Chicago 17th Edition
Mašić, Mario. "Higijena i tehnologija prerade školjaka." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VI, br. 4 (2004): 40-45. https://hrcak.srce.hr/21215
Harvard
Mašić, M. (2004). 'Higijena i tehnologija prerade školjaka', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI(4), str. 40-45. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21215 (Datum pristupa: 19.06.2019.)
Vancouver
Mašić M. Higijena i tehnologija prerade školjaka. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2004 [pristupljeno 19.06.2019.];VI(4):40-45. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21215
IEEE
M. Mašić, "Higijena i tehnologija prerade školjaka", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VI, br. 4, str. 40-45, 2004. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21215. [Citirano: 19.06.2019.]

Sažetak
Razina proizvodnje u akvakulturi Hrvatske nije u skladu s tisućljetnom tradicijom i prirodnim resursima primorskog dijela. U akvakulturi umjetni uzgoj školjkaša ima neslućene mogućnosti razvitka, u prvom redu kamenica i dagnji. Međutim situacija se u posljednjih nekoliko godina počela mijenjati. Otvaraju se nova uzgajališta školjki kao i drugi uzgoji u akvakulturi. U nutrutivnom pogledu meso školjke je važan izvor sastojaka hrane prijeko potrebnih čovjeku, pogotovo bjelančevina. Njihova vrijednost je u lakšoj probavljivosti, boljem iskorištenju, pogodnijem aminokiselinskom sastavu, pogotovo kad su u pitanju esencijalne aminokiseline. Osim toga meso školjke je bogato vitaminima A, C, D, E te vitaminima iz B-kompleksa. I mineralne tvari obilato su zastupljene i to u optimalnim prirodnim omjerima. Upravo stoga se meso školjki ističe kao namirnica prijeko potrebna ljudskom organizmu. Veliki oprez potreban je, međutim, zbog činjenice da su školjke lako pokvarljive, a njihovo meso se često konzumira sirovo ili slabo toplinski slabo obrađeno, što, opet, aktualizira potrebu kontrole proizvodnje i prometa školjkaša u okvirima veterinarske struke.

Ključne riječi
školjke; akvakultura; kemijski sastav

Hrčak ID: 21215

URI
https://hrcak.srce.hr/21215

[engleski]

Posjeta: 4.266 *