hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Pojava elemenata u tragovima u goveđem mesu

Beáta Koréneková ; University of Veterinary Medicine, Komenského 73, Košice, the Slovak Republic
Magdaléna Skalická ; University of Veterinary Medicine, Komenského 73, Košice, the Slovak Republic
Pavel Naď ; University of Veterinary Medicine, Komenského 73, Košice, the Slovak Republic
Marián Korének ; University of Veterinary Medicine, Komenského 73, Košice, the Slovak Republic

Puni tekst: engleski, pdf (343 KB) str. 328-331 preuzimanja: 459* citiraj
APA 6th Edition
Koréneková, B., Skalická, M., Naď, P. i Korének, M. (2007). Occurrence of selected trace elements in cattle meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX (6), 328-331. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21264
MLA 8th Edition
Koréneková, Beáta, et al. "Occurrence of selected trace elements in cattle meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. IX, br. 6, 2007, str. 328-331. https://hrcak.srce.hr/21264. Citirano 09.12.2019.
Chicago 17th Edition
Koréneková, Beáta, Magdaléna Skalická, Pavel Naď i Marián Korének. "Occurrence of selected trace elements in cattle meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu IX, br. 6 (2007): 328-331. https://hrcak.srce.hr/21264
Harvard
Koréneková, B., et al. (2007). 'Occurrence of selected trace elements in cattle meat', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX(6), str. 328-331. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21264 (Datum pristupa: 09.12.2019.)
Vancouver
Koréneková B, Skalická M, Naď P, Korének M. Occurrence of selected trace elements in cattle meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2007 [pristupljeno 09.12.2019.];IX(6):328-331. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21264
IEEE
B. Koréneková, M. Skalická, P. Naď i M. Korének, "Occurrence of selected trace elements in cattle meat", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.IX, br. 6, str. 328-331, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21264. [Citirano: 09.12.2019.]

Sažetak
Pojava elemenata u tragovima (Cu, Zn) određivana je u mesu goveda uzgajanih u blizini metalurškog postrojenja. Koncentracije bakra i cinka u 62 uzorka mišića i jetre uzetih od 31 krave kvantificirane su i uspoređene s rezultatima iz drugih zemalja. U našem su ispitivanju koncentracije Cu i Zn bile više u jetri (67,314; 44,205 mg/kg v. t.) od onih u mišićju (38,865; 1,993 mg/kg v. t.). Može se zaključiti da bi bioakumulacija Zn i Cu u mesu goveda mogla biti nešto povećana i različita ovisno o vrsti industrije koja prevladava u raznim zemljama.

Ključne riječi
Cu; Zn; goveđe meso; jetra

Hrčak ID: 21264

URI
https://hrcak.srce.hr/21264

[engleski]

Posjeta: 707 *