hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Postupci dokazivanja vrste animalnih bjelančevina

Muhamed Smajlović ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Faruk Čaklovica ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Davor Alagić ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Kenan Čaklovica ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Enida Članjak ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Ahmed Smajlović ; Zavod za farmakologiju i toksikologiju, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Emir Kratina ; Federalna sanitarna inspekcija, Ministarstvo zdravstva Federacije BiH

Puni tekst: hrvatski, pdf (553 KB) str. 214-221 preuzimanja: 1.104* citiraj
APA 6th Edition
Smajlović, M., Čaklovica, F., Alagić, D., Čaklovica, K., Članjak, E., Smajlović, A. i Kratina, E. (2007). Postupci dokazivanja vrste animalnih bjelančevina. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX (4), 214-221. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21277
MLA 8th Edition
Smajlović, Muhamed, et al. "Postupci dokazivanja vrste animalnih bjelančevina." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. IX, br. 4, 2007, str. 214-221. https://hrcak.srce.hr/21277. Citirano 22.08.2019.
Chicago 17th Edition
Smajlović, Muhamed, Faruk Čaklovica, Davor Alagić, Kenan Čaklovica, Enida Članjak, Ahmed Smajlović i Emir Kratina. "Postupci dokazivanja vrste animalnih bjelančevina." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu IX, br. 4 (2007): 214-221. https://hrcak.srce.hr/21277
Harvard
Smajlović, M., et al. (2007). 'Postupci dokazivanja vrste animalnih bjelančevina', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX(4), str. 214-221. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21277 (Datum pristupa: 22.08.2019.)
Vancouver
Smajlović M, Čaklovica F, Alagić D, Čaklovica K, Članjak E, Smajlović A i sur. Postupci dokazivanja vrste animalnih bjelančevina. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2007 [pristupljeno 22.08.2019.];IX(4):214-221. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21277
IEEE
M. Smajlović, et al., "Postupci dokazivanja vrste animalnih bjelančevina", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.IX, br. 4, str. 214-221, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21277. [Citirano: 22.08.2019.]

Sažetak
Identifikacija vrste mesa odnosno vrste animalnih bjelančevina vrši se u mnogim zemljama iz različitih razloga, kako ekonomskih tako i religijskih i zdravstvenih. Cilj te identifikacije je sprečavanje zamjene odgovarajućeg mesa, namijenjenog za ljudsku upotrebu, s neodgovarajućim ili manje vrijednim. Identifikaciju vrste mesa često otežava termička obrada mesa i proizvoda od mesa jer tijekom ovih procesa dolazi do promjene svojstava i sastava mesa, što se naročito odnosi na bjelančevine i masti. Kvalitativna identifikacija vrste mesa je uvijek na prvom mjestu. Analitička identifikacija vrste je zasnovana na izdvajanju njenih specifičnih dijelova i svojstava, koje su genetski određene. Na osnovi primijenjenog principa detekcije moguće je razlikovati određene skupine metoda kao što su fizikalno-kemijske,serološke i molekularno-biološke metode.

Ključne riječi
metode; vrsta mesa

Hrčak ID: 21277

URI
https://hrcak.srce.hr/21277

[engleski]

Posjeta: 1.573 *