hrcak mascot   Srce   HID

Review article

Postupci dokazivanja vrste animalnih bjelančevina

Muhamed Smajlović ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Faruk Čaklovica ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Davor Alagić ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Kenan Čaklovica ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Enida Članjak ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Ahmed Smajlović ; Zavod za farmakologiju i toksikologiju, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Emir Kratina ; Federalna sanitarna inspekcija, Ministarstvo zdravstva Federacije BiH

Fulltext: croatian, pdf (553 KB) pages 214-221 downloads: 1.104* cite
APA 6th Edition
Smajlović, M., Čaklovica, F., Alagić, D., Čaklovica, K., Članjak, E., Smajlović, A. & Kratina, E. (2007). Postupci dokazivanja vrste animalnih bjelančevina. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX (4), 214-221. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/21277
MLA 8th Edition
Smajlović, Muhamed, et al. "Postupci dokazivanja vrste animalnih bjelančevina." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. IX, no. 4, 2007, pp. 214-221. https://hrcak.srce.hr/21277. Accessed 19 Aug. 2019.
Chicago 17th Edition
Smajlović, Muhamed, Faruk Čaklovica, Davor Alagić, Kenan Čaklovica, Enida Članjak, Ahmed Smajlović and Emir Kratina. "Postupci dokazivanja vrste animalnih bjelančevina." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu IX, no. 4 (2007): 214-221. https://hrcak.srce.hr/21277
Harvard
Smajlović, M., et al. (2007). 'Postupci dokazivanja vrste animalnih bjelančevina', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX(4), pp. 214-221. Available at: https://hrcak.srce.hr/21277 (Accessed 19 August 2019)
Vancouver
Smajlović M, Čaklovica F, Alagić D, Čaklovica K, Članjak E, Smajlović A, et al. Postupci dokazivanja vrste animalnih bjelančevina. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2007 [cited 2019 August 19];IX(4):214-221. Available from: https://hrcak.srce.hr/21277
IEEE
M. Smajlović, et al., "Postupci dokazivanja vrste animalnih bjelančevina", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.IX, no. 4, pp. 214-221, 2007. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/21277. [Accessed: 19 August 2019]

Abstracts
Identifikacija vrste mesa odnosno vrste animalnih bjelančevina vrši se u mnogim zemljama iz različitih razloga, kako ekonomskih tako i religijskih i zdravstvenih. Cilj te identifikacije je sprečavanje zamjene odgovarajućeg mesa, namijenjenog za ljudsku upotrebu, s neodgovarajućim ili manje vrijednim. Identifikaciju vrste mesa često otežava termička obrada mesa i proizvoda od mesa jer tijekom ovih procesa dolazi do promjene svojstava i sastava mesa, što se naročito odnosi na bjelančevine i masti. Kvalitativna identifikacija vrste mesa je uvijek na prvom mjestu. Analitička identifikacija vrste je zasnovana na izdvajanju njenih specifičnih dijelova i svojstava, koje su genetski određene. Na osnovi primijenjenog principa detekcije moguće je razlikovati određene skupine metoda kao što su fizikalno-kemijske,serološke i molekularno-biološke metode.

Keywords
metode; vrsta mesa

Hrčak ID: 21277

URI
https://hrcak.srce.hr/21277

[english]

Visits: 1.573 *