hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Polinezasićene masne kiseline u prehrani i zdravlju ljudi

Danijel Karolyi ; Zavod za opće stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, 10 000, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (517 KB) str. 151-158 preuzimanja: 1.411* citiraj
APA 6th Edition
Karolyi, D. (2007). Polinezasićene masne kiseline u prehrani i zdravlju ljudi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX (3), 151-158. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21310
MLA 8th Edition
Karolyi, Danijel. "Polinezasićene masne kiseline u prehrani i zdravlju ljudi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. IX, br. 3, 2007, str. 151-158. https://hrcak.srce.hr/21310. Citirano 24.07.2019.
Chicago 17th Edition
Karolyi, Danijel. "Polinezasićene masne kiseline u prehrani i zdravlju ljudi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu IX, br. 3 (2007): 151-158. https://hrcak.srce.hr/21310
Harvard
Karolyi, D. (2007). 'Polinezasićene masne kiseline u prehrani i zdravlju ljudi', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX(3), str. 151-158. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21310 (Datum pristupa: 24.07.2019.)
Vancouver
Karolyi D. Polinezasićene masne kiseline u prehrani i zdravlju ljudi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2007 [pristupljeno 24.07.2019.];IX(3):151-158. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21310
IEEE
D. Karolyi, "Polinezasićene masne kiseline u prehrani i zdravlju ljudi", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.IX, br. 3, str. 151-158, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21310. [Citirano: 24.07.2019.]

Sažetak
Novije medicinske spoznaje pokazuju da u razvoju krvožilnih i drugih kroničnih bolesti kod ljudi značajnu ulogu ima međusobni odnos dviju skupina polinezasićenih masnih kiselina u prehrani: omega-6 kiselina čiji je osnovni predstavnik linolna kiselina (C18:2 n-6) i omega-3 kiselina, čiji je osnovni predstavnik alfa linolenske kiselina (C18:3 n-3). U organizmu, procesima elongacije i desaturacije iz LA nastaju ostale n-6 kiseline, poput arahidonske kiseline (AA, C20:4 n-6), dok iz ALA nastaju dugolančane n-3 kiseline, kao što su eikosapentaenoična (EPA, C20:5 n-3) i dokosaheksaenoična kiselina (DHA, C22:6 n-3). Polinezasićenih masnih kiselina sa 20 C atoma predkursori su eikosanoida, koji kao tkivni hormoni (prostaglandini, tromboksani i leukotrieni) s lokalnim nastajanjem i djelovanjem u tkivima reguliraju različite fiziološke procese, poput grušanja krvi i upalne reakcije. Eikosanodi koji nastaju iz kiselina različitih n-skupina imaju različitu strukturu i biološke učinke u tkivima. Tako tromboksan A2, koji nastaje iz AA (C20:4 n-6) izaziva nakupljanje trombocita i grušanje krvi a u patološkim okolnostima trombozu, dok iz EPA (C20:5 n-3) nastaje trombogeno neaktivni tromboksan A3. Slično tome, leukotrieni koji nastaju iz AA imaju snažnije pro-upalno djelovanje od onih koji nastaju iz EPA. Razine navedenih eikosanoida ovise o količinama AA (C20:4 n-6) i EPA (C20:5 n-3) u fosfolipidima tkivnih stanica, a njihove količine ovisi o relativnim količinama LA (C18:2 n-6) i ALA (C18:3 n-3) u prehrani. Količina LA u suvremenoj prehrani ljudi jako se povećala uporabom jestivih biljnih ulja koja sadrže visok udio LA, te mesa, jaja i ribe s povećanim sadržajem LA uslijed intenzivne hranidbe životinja žitaricama, također bogatom izvoru LA. Smatra se da je razvoj ljudskog roda tekao uz odnos n-6/n-3 u prehrani oko 1 do 2 dok je u prehrani današnjih ljudi taj odnos je značajno promijenjen i iznosi 10 do 20 i više. Gubitak ravnoteže n-6 i n-3 polinezasićnih masnih kiselina u prehrani povezuje se uz uzroke pojave i stalnog porasta bolesti moderne civilizacije. Istraživanja su pokazala da povećani unos n-3 masnih kiselina u hrani u odnosu na unos omega-6 masnih kiselina, može smanjiti rizik od razvoja krvožilnih, autoimunih i drugih kroničnih bolesti. Sukladno tome, zdravstvene organizacije savjetuju smanjenje omjera n-6/n-3 u svakodnevnoj prehrani.

Ključne riječi
lipidi; polinezasićene masne kiseline; omega-6; omega-3 kiseline

Hrčak ID: 21310

URI
https://hrcak.srce.hr/21310

[engleski]

Posjeta: 4.108 *