Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.4.2431

Senzorni profili zanatskih dimljenih pršuta pod utjecajem proizvodne sezone

Ivica Kos ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Blanka Sinčić Pulić ; Istrian County, Department of Agriculture, Forestry, Hunting, Fishery and Water Management, Šetaliste Pazinske gimnazije 1, 52 000 Pazin, Croatia
Domagoj Gorup ; Gustava Krkleca 6, 10000 Zagreb, Croatia
Ana Kaić orcid id orcid.org/0000-0003-0509-431X ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 374 Kb

str. 1089-1098

preuzimanja: 342

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj proizvodne sezone na senzorna svojstva zanatskih dimljenih pršuta i elaborirati rezultate neparametrijskim testovima i analizom glavnih komponenti. Zanatski proizvedeni pršuti (73 uzoraka) su skupljani na otvorenom tržištu tijekom pet uzastopnih proizvodnih sezona od 2011. do 2015. godine i obrađeni pomoću kvantitativne deskriptivne analize. Utvrđeno je da se 10 od 18 senzornih svojstava značajno razlikovalo (P<0,05) između proizvodnih sezona. Analiza glavnih komponenti pokazala je da su prve dvije glavne komponente objasnile 45,53% ukupne varijance. Utvrđeno je da su intenzitet mirisa i postojanost arome bili najjače pozitivno povezani s ukupnom dopadljivošću, dok su ranketljive arome, arome po plijesnima, gorkost i kiselost bili najjače negativno povezani. Kao što je bilo očekivano, nije bilo jasnog razdvajanja proizvodnih sezona i uočena su mnogo preklapanja zbog korištenja pršuta individualnih proizvođača s otvorenog tržišta što je povećalo varijabilnost. Međutim, bilo je moguće opisati obilježja svake proizvodne sezone sa specifičnim senzornim profilom. Može se zaključiti da je proizvodna sezona korisna varijabla za opisivanje promjena senzorskih svojstava zanatski proizvedenih pršuta.

Ključne riječi

pršut; analiza glavnih komponenti; proizvodna sezona; senzorna svojstva; zanatski; okolišni; proizvodnja

Hrčak ID:

230869

URI

https://hrcak.srce.hr/230869

Datum izdavanja:

19.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.016 *