hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Bakterijsko onečišćenje mesa šarana

Đuro Mačešić ; Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva - veterinarska inspekcija
Vesna Dobranić ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Bela Njari ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Puni tekst: hrvatski, pdf (474 KB) str. 168-172 preuzimanja: 670* citiraj
APA 6th Edition
Mačešić, Đ., Dobranić, V. i Njari, B. (2007). Bakterijsko onečišćenje mesa šarana. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX (3), 168-172. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21313
MLA 8th Edition
Mačešić, Đuro, et al. "Bakterijsko onečišćenje mesa šarana." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. IX, br. 3, 2007, str. 168-172. https://hrcak.srce.hr/21313. Citirano 20.07.2019.
Chicago 17th Edition
Mačešić, Đuro, Vesna Dobranić i Bela Njari. "Bakterijsko onečišćenje mesa šarana." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu IX, br. 3 (2007): 168-172. https://hrcak.srce.hr/21313
Harvard
Mačešić, Đ., Dobranić, V., i Njari, B. (2007). 'Bakterijsko onečišćenje mesa šarana', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX(3), str. 168-172. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21313 (Datum pristupa: 20.07.2019.)
Vancouver
Mačešić Đ, Dobranić V, Njari B. Bakterijsko onečišćenje mesa šarana. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2007 [pristupljeno 20.07.2019.];IX(3):168-172. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21313
IEEE
Đ. Mačešić, V. Dobranić i B. Njari, "Bakterijsko onečišćenje mesa šarana", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.IX, br. 3, str. 168-172, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21313. [Citirano: 20.07.2019.]

Sažetak
Na uzorcima mesa šarana (Cyprinus carpio L.) koji su uzeti iz tri ribnjaka u Slavoniji, obavljena je bakteriološka pretraga 3 i 48 sati nakon eutanazije. Svrha rada bila je dokazati razinu bakterijskog onečišćenja i stupanj higijenske ispravnosti ribe nakon određenog vremena pohrane. Bakteriološkom pretragom ustanovili smo da je 20-30% uzoraka ribe nakon 48 sati pohrane na temperaturi do +4 oC bilo onečišćeno aerobnim mezofilnim bakterijama i enterobakterijama u većem broju od dozvoljenog prema odredbama Pravilnika o mikrobiološkoj ispravnosti namirnica (NN 40/01). S obzirom na rezultate valja predložiti da je nakon ulova ribe nužno provoditi sve mjere radi sprečavanja onečišćenja nepoželjnim mikroorganizmima, a vrijeme od nabavke ribe do pripreme u domaćinstvu maksimalno skratiti.

Ključne riječi
meso šarana; bakteriološka pretraga

Hrčak ID: 21313

URI
https://hrcak.srce.hr/21313

[engleski]

Posjeta: 888 *