hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Divlja svinja (Sus scrofa l.) – od biologije do kuhinje

Dean Konjević   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8584-9825 ; Katedra za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (334 KB) str. 49-52 preuzimanja: 2.980* citiraj
APA 6th Edition
Konjević, D. (2005). Divlja svinja (Sus scrofa l.) – od biologije do kuhinje. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII (6), 49-52. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21325
MLA 8th Edition
Konjević, Dean. "Divlja svinja (Sus scrofa l.) – od biologije do kuhinje." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VII, br. 6, 2005, str. 49-52. https://hrcak.srce.hr/21325. Citirano 21.07.2019.
Chicago 17th Edition
Konjević, Dean. "Divlja svinja (Sus scrofa l.) – od biologije do kuhinje." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VII, br. 6 (2005): 49-52. https://hrcak.srce.hr/21325
Harvard
Konjević, D. (2005). 'Divlja svinja (Sus scrofa l.) – od biologije do kuhinje', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII(6), str. 49-52. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21325 (Datum pristupa: 21.07.2019.)
Vancouver
Konjević D. Divlja svinja (Sus scrofa l.) – od biologije do kuhinje. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2005 [pristupljeno 21.07.2019.];VII(6):49-52. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21325
IEEE
D. Konjević, "Divlja svinja (Sus scrofa l.) – od biologije do kuhinje", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VII, br. 6, str. 49-52, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21325. [Citirano: 21.07.2019.]

Sažetak
Divlja svinja je naša autohtona divljač čija je brojnost posljednjih godina u znatnom porastu. Upravo ta brojnost određuje i odnos čovjeka prema ovoj divljači. U cilju pravilnijeg uzgoja nužne su određene preinake uzgojnih modela kao i primjene novijih spoznaja vezanih uz oblike vladanja. Sve to valja pratiti redovit i pravilan odstrjel. Stečeni se trupovi divljih svinja nakon potvrde higijenske ispravnosti mogu iskoristiti na više načina. Pozitivan kemijski sastav mesa, posebice mlađih kategorija, svrstava meso divljih svinja u visoko kvalitetne namirnice ugodna okusa. Ipak, nužno je dodatno naglasiti neophodnost kontrole mesa na trihinelozu.

Ključne riječi
divlja svinja; uzgoj; kvalitetna namirnica; trihineloza

Hrčak ID: 21325

URI
https://hrcak.srce.hr/21325

[engleski]

Posjeta: 3.620 *