Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Zastupljenost verotoksičnih sojeva bakterije Escherichia coli u goveđem mesu i mesnim proizvodima u klaonicama Bosne i Hercegovine

Muhamed Smajlović ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porijekla, Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Faruk Čaklovica ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porijekla, Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Ahmed Smajlović ; Zavod za farmakologiju i toksikologiju, Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Teda von Müffling ; Institut za kvalitet i sigurnost hrane, Fakultet veterinarske medicine, Hanover, Njemačka


Puni tekst: hrvatski pdf 331 Kb

str. 32-35

preuzimanja: 1.088

citiraj


Sažetak

Sojevi bakterije Escherichia coli koji proizvode verotoksin (VTEC) su u prošlosti povezivani s pojavom masovnih kao i pojedinačnih slučajeva otrovanja mesom i mesnim proizvodima. Simptomi oboljenja su polazili od “jednostavnih” proljeva preko hemoragičnog kolitisa do hemolitičko-uremičkog sindroma (HUS). Dominantni VTEC serotip je O157:H7, koji je jedan od najčešćih uzročnika epidemija bolesti uzrokovanih hranom u cijelom svijetu. Zbog činjenice da se gore spomenuti patogeni veoma često pojavljuju kod goveda, kontrola kontaminacije hrane bi trebala počinjati na nivou farmi i klaonica. Ciljevi našeg istraživanja su bili da ustanovimo zastupljenost VTEC sojeva kod goveda u klaonicama na području Bosne i Hercegovine, te u goveđem mesu i mesnim proizvodima. Ukupno je pretraženo 2040 uzoraka od čega 1560 briseva i 480 uzoraka mesa i mesnih proizvoda. Od ukupnog broja uzoraka, devet je bilo pozitivno na prisustvo verotoksičnih sojeva E. coli, i to šest od njih porijeklom iz klaonice, i tri iz uzoraka mesa. Među njima pet uzoraka je identificiranokao O157:H7, tri kao O96:H19, a jedan kao O27:H7 soj. Važnost istraživanja se može vidjeti u činjenici da je ono rezultiralo prvom izolacijom i identifikacijomverotoksičnihsojeva E. coli u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

E. coli; verotoksični sojevi; meso i mesni proizvodi; brisevi

Hrčak ID:

21339

URI

https://hrcak.srce.hr/21339

Datum izdavanja:

15.9.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.097 *