hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Količine priprodnog fosfora u mesu

Maja Serdar ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, Zagreb
Marijan Katalenić ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (438 KB) str. 40-44 preuzimanja: 1.174* citiraj
APA 6th Edition
Serdar, M. i Katalenić, M. (2005). Količine priprodnog fosfora u mesu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII (5), 40-44. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21341
MLA 8th Edition
Serdar, Maja i Marijan Katalenić. "Količine priprodnog fosfora u mesu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VII, br. 5, 2005, str. 40-44. https://hrcak.srce.hr/21341. Citirano 19.07.2019.
Chicago 17th Edition
Serdar, Maja i Marijan Katalenić. "Količine priprodnog fosfora u mesu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VII, br. 5 (2005): 40-44. https://hrcak.srce.hr/21341
Harvard
Serdar, M., i Katalenić, M. (2005). 'Količine priprodnog fosfora u mesu', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII(5), str. 40-44. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21341 (Datum pristupa: 19.07.2019.)
Vancouver
Serdar M, Katalenić M. Količine priprodnog fosfora u mesu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2005 [pristupljeno 19.07.2019.];VII(5):40-44. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21341
IEEE
M. Serdar i M. Katalenić, "Količine priprodnog fosfora u mesu", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VII, br. 5, str. 40-44, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21341. [Citirano: 19.07.2019.]

Sažetak
U ovom radu prikazani su rezultati određivanja sadržaja prirodnog fosfora prema vrsti mesa peradi. Fosfatni i polifosfatni aditivi dodaju se mesnim i drugim prehrambenim proizvodima, jer imaju funkciju emulgatora masti, vode i bjelančevina, a potiču i vezanje vode. Visoke količine fosfora utječu na zdravstvenu ispravnost samog proizvoda, priječeći resorpciju kalcija, a potiču i otpuštanje kalcija iz kostiju. Zbog toga je potrebno znati količinu prirodnog fosfora koje sirovina (meso) sadrži, da bi se dodavanjem sintetskih fosfata tijekom proizvodnje u mesnom proizvodu zadržale vrijednosti unutar dozvoljenih granica. Time će se ispuniti osnovni principi dodavanja aditiva, po kojima je uporaba aditiva u proizvodnji dozvoljena, dodana količina tehnološki opravdana a da se dodavanjem aditiva potrošač ne dovodi u zabludu u pogledu prave prirode, sastojaka ili prehrambene vrijednosti hrane.

Ključne riječi
prirodni fosfor; meso peradi; zdravstvena ispravnost

Hrčak ID: 21341

URI
https://hrcak.srce.hr/21341

[engleski]

Posjeta: 1.673 *