Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Količine priprodnog fosfora u mesu

Maja Serdar ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, Zagreb
Marijan Katalenić ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 438 Kb

str. 40-44

preuzimanja: 1.754

citiraj


Sažetak

U ovom radu prikazani su rezultati određivanja sadržaja prirodnog fosfora prema vrsti mesa peradi. Fosfatni i polifosfatni aditivi dodaju se mesnim i drugim prehrambenim proizvodima, jer imaju funkciju emulgatora masti, vode i bjelančevina, a potiču i vezanje vode. Visoke količine fosfora utječu na zdravstvenu ispravnost samog proizvoda, priječeći resorpciju kalcija, a potiču i otpuštanje kalcija iz kostiju. Zbog toga je potrebno znati količinu prirodnog fosfora koje sirovina (meso) sadrži, da bi se dodavanjem sintetskih fosfata tijekom proizvodnje u mesnom proizvodu zadržale vrijednosti unutar dozvoljenih granica. Time će se ispuniti osnovni principi dodavanja aditiva, po kojima je uporaba aditiva u proizvodnji dozvoljena, dodana količina tehnološki opravdana a da se dodavanjem aditiva potrošač ne dovodi u zabludu u pogledu prave prirode, sastojaka ili prehrambene vrijednosti hrane.

Ključne riječi

prirodni fosfor; meso peradi; zdravstvena ispravnost

Hrčak ID:

21341

URI

https://hrcak.srce.hr/21341

Datum izdavanja:

15.9.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.964 *