hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Uzgoj peradi na ekološki prihvatljiv način

Željko Pavičić ; Zavod za animalnu higijenu, okoliš i etologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Alenka Tofant ; Zavod za animalnu higijenu, okoliš i etologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Marija Vučemilo ; Zavod za animalnu higijenu, okoliš i etologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Tomislav Balenović ; Zavod za stočarstvo, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Mirza Hadžiosmanović ; Zavod za higjenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Željko Mikulec ; Zavod za hranidbu, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Puni tekst: hrvatski, pdf (259 KB) str. 38-41 preuzimanja: 2.568* citiraj
APA 6th Edition
Pavičić, Ž., Tofant, A., Vučemilo, M., Balenović, T., Hadžiosmanović, M. i Mikulec, Ž. (2005). Uzgoj peradi na ekološki prihvatljiv način. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII (2), 38-41. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21355
MLA 8th Edition
Pavičić, Željko, et al. "Uzgoj peradi na ekološki prihvatljiv način." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VII, br. 2, 2005, str. 38-41. https://hrcak.srce.hr/21355. Citirano 21.09.2019.
Chicago 17th Edition
Pavičić, Željko, Alenka Tofant, Marija Vučemilo, Tomislav Balenović, Mirza Hadžiosmanović i Željko Mikulec. "Uzgoj peradi na ekološki prihvatljiv način." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VII, br. 2 (2005): 38-41. https://hrcak.srce.hr/21355
Harvard
Pavičić, Ž., et al. (2005). 'Uzgoj peradi na ekološki prihvatljiv način', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII(2), str. 38-41. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21355 (Datum pristupa: 21.09.2019.)
Vancouver
Pavičić Ž, Tofant A, Vučemilo M, Balenović T, Hadžiosmanović M, Mikulec Ž. Uzgoj peradi na ekološki prihvatljiv način. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2005 [pristupljeno 21.09.2019.];VII(2):38-41. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21355
IEEE
Ž. Pavičić, A. Tofant, M. Vučemilo, T. Balenović, M. Hadžiosmanović i Ž. Mikulec, "Uzgoj peradi na ekološki prihvatljiv način", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VII, br. 2, str. 38-41, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21355. [Citirano: 21.09.2019.]

Sažetak
Za proizvodnju hrane na ekološki prihvatljiv način u našoj zemlji postoji sve veći interes, jer težimo u našu prehranu uključiti što više namirnica životinjskog i biljnog podrijetla, koje su proizvedene bez upotrebe pesticida, stimulatora rasta i drugih štetnih tvari po ljudski organizam. U tom pogledu imamo velike mogućnosti, jer obzirom na geografski položaj, klimatske specifičnosti, čisti okoliš i kvalitetne pašnjake možemo proizvoditi takvu vrstu hrane ne samo za potrebe vlastitog stanovništva, već i za inozemno tržište. Tijekom posljednjih nekoliko godina je u nas doneseno više zakonskih propisa iz područja ekološke poljoprivrede, što zapravo čini skup standarada za ekološku proizvodnju, preradu i označavanje ekoloških proizvoda. Ekološko stočarstvo kao dio ekološke poljoprivrede posebno je zastupljeno u „Pravilniku o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda“ (NN 13/02) koji između ostalog propisuje uvjete uzgoja peradi na ekološki prihvatljiv način. Stoga su na osnovu navedenog pravilnika u radu navedeni minimalni zahtijevi za uzgoj peradi na što prirodniji način radi zadovoljenja njihovih bioloških i etoloških potreba te brige za sprječavanje onečišćenja okoliša.

Ključne riječi
perad; ekološka proizvodnja; uvjeti uzgoja; zakonska regulativa; okoliš

Hrčak ID: 21355

URI
https://hrcak.srce.hr/21355

[engleski]

Posjeta: 4.075 *