Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Učinak hranidbe krava na sastav bioaktivnih masnih kiselina u mlijeku

Terezija Silvija Marenjak
Nina Poljičak-Milas


Puni tekst: hrvatski pdf 75 Kb

str. 245-252

preuzimanja: 1.298

citiraj


Sažetak

U radu su prikazani hranidbeni čimbenici koji mogu utjecati na promjenu sastava bioaktivnih masnih kiselina u mlijeku krava. Pretpostavka negativnog učinka pojedinih masnih kiselina, kojima mlijeko krava obiluje na ljudsko zdravlje, dovelo je do većeg broja multidisciplinarnih istraživanja koja nastoje povećati udio poželjnih masnih kiselina. Istovremeno se nastoji smanjiti omjer nepoželjnih masnih kiselina uz zadržavaje fizikalnih i organoleptičkih svojstava mlijeka i mliječnih proizvoda sa svrhom povećanja hranidbene kakvoće mliječne masti i mlijeka. Taj cilj nije lako postići. Preduvjet je dobro poznavanje fiziologije probave masti u buragu preživača. Premda još uvijek nisu poznati svi putevi biohidrogenacije masnih kiselina u buragu, kao ni učinak pojedinih voluminoznih krmiva na sastav masnih kiselina u mliječnoj masti, utvrđeno je da se određenom hranidbom može u kraćem vremenskom razmaku utjecati na sadržaj i sastav mliječne masti.

Ključne riječi

masne kiseline; mlijeko; krave; hranidba

Hrčak ID:

2192

URI

https://hrcak.srce.hr/2192

Datum izdavanja:

5.11.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.114 *