hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/k.61.1.5

UTJECAJ SUSTAVA DRŽANJA I TJELESNIH MASA CRNIH SLAVONSKIH SVINJA NA MESNATOST I KVALITETU MESA

Đuro Senčić ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, Osijek, Hrvatska
Ivan Radić ; Belje Agro-vet d.o.o., Kokingrad 4, Mece, Darda, Hrvatska
Danijela Samac ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (53 KB) str. 11-15 preuzimanja: 67* citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ., Radić, I. i Samac, D. (2019). UTJECAJ SUSTAVA DRŽANJA I TJELESNIH MASA CRNIH SLAVONSKIH SVINJA NA MESNATOST I KVALITETU MESA . Krmiva, 61 (1), 11-15. https://doi.org/10.33128/k.61.1.5
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro, et al. "UTJECAJ SUSTAVA DRŽANJA I TJELESNIH MASA CRNIH SLAVONSKIH SVINJA NA MESNATOST I KVALITETU MESA ." Krmiva, vol. 61, br. 1, 2019, str. 11-15. https://doi.org/10.33128/k.61.1.5. Citirano 23.10.2020.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro, Ivan Radić i Danijela Samac. "UTJECAJ SUSTAVA DRŽANJA I TJELESNIH MASA CRNIH SLAVONSKIH SVINJA NA MESNATOST I KVALITETU MESA ." Krmiva 61, br. 1 (2019): 11-15. https://doi.org/10.33128/k.61.1.5
Harvard
Senčić, Đ., Radić, I., i Samac, D. (2019). 'UTJECAJ SUSTAVA DRŽANJA I TJELESNIH MASA CRNIH SLAVONSKIH SVINJA NA MESNATOST I KVALITETU MESA ', Krmiva, 61(1), str. 11-15. https://doi.org/10.33128/k.61.1.5
Vancouver
Senčić Đ, Radić I, Samac D. UTJECAJ SUSTAVA DRŽANJA I TJELESNIH MASA CRNIH SLAVONSKIH SVINJA NA MESNATOST I KVALITETU MESA . Krmiva [Internet]. 2019 [pristupljeno 23.10.2020.];61(1):11-15. https://doi.org/10.33128/k.61.1.5
IEEE
Đ. Senčić, I. Radić i D. Samac, "UTJECAJ SUSTAVA DRŽANJA I TJELESNIH MASA CRNIH SLAVONSKIH SVINJA NA MESNATOST I KVALITETU MESA ", Krmiva, vol.61, br. 1, str. 11-15, 2019. [Online]. https://doi.org/10.33128/k.61.1.5
Puni tekst: engleski, pdf (53 KB) str. 11-15 preuzimanja: 20* citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ., Radić, I. i Samac, D. (2019). INFLUENCE OF THE KEEPING SYSTEM AND BODY WEIGHT OF THE BLACK SLAVONIAN PIGS ON MEATINESS AND MEAT QUALITY. Krmiva, 61 (1), 11-15. https://doi.org/10.33128/k.61.1.5
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro, et al. "INFLUENCE OF THE KEEPING SYSTEM AND BODY WEIGHT OF THE BLACK SLAVONIAN PIGS ON MEATINESS AND MEAT QUALITY." Krmiva, vol. 61, br. 1, 2019, str. 11-15. https://doi.org/10.33128/k.61.1.5. Citirano 23.10.2020.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro, Ivan Radić i Danijela Samac. "INFLUENCE OF THE KEEPING SYSTEM AND BODY WEIGHT OF THE BLACK SLAVONIAN PIGS ON MEATINESS AND MEAT QUALITY." Krmiva 61, br. 1 (2019): 11-15. https://doi.org/10.33128/k.61.1.5
Harvard
Senčić, Đ., Radić, I., i Samac, D. (2019). 'INFLUENCE OF THE KEEPING SYSTEM AND BODY WEIGHT OF THE BLACK SLAVONIAN PIGS ON MEATINESS AND MEAT QUALITY', Krmiva, 61(1), str. 11-15. https://doi.org/10.33128/k.61.1.5
Vancouver
Senčić Đ, Radić I, Samac D. INFLUENCE OF THE KEEPING SYSTEM AND BODY WEIGHT OF THE BLACK SLAVONIAN PIGS ON MEATINESS AND MEAT QUALITY. Krmiva [Internet]. 2019 [pristupljeno 23.10.2020.];61(1):11-15. https://doi.org/10.33128/k.61.1.5
IEEE
Đ. Senčić, I. Radić i D. Samac, "INFLUENCE OF THE KEEPING SYSTEM AND BODY WEIGHT OF THE BLACK SLAVONIAN PIGS ON MEATINESS AND MEAT QUALITY", Krmiva, vol.61, br. 1, str. 11-15, 2019. [Online]. https://doi.org/10.33128/k.61.1.5

Sažetak
Istraživanje je provedeno s po 24 svinje iz otvorenoga (ekstenzivnoga) i poluotvorenoga (poluintenzivnoga) sustava, od kojih su 12 muških kastrata i 12 nazimica. Svinje u oba sustava bile su tovljene do 100 kg (n = 12) i 130 kg (n = 12) tjelesne mase. Svinje iz otvorenoga sustava hranjene su na pašnjaku i na strništima, uz minimalno prihranjivanje kukuruzom (150g/dan) tijekom zime, kada nema zelene mase. Svinje iz poluotvorenoga sustava hranjene su po volji obrokom kombiniranim od krmne smjese i zelene lucerne. Krmna smjesa u prvoj fazi tova (30 - 60 kg tjelesne mase) imala je 14% sirovih proteina i 13,37 MJ ME/kg, a u drugoj fazi tova (60 – 130 kg tjelesne mase) imala je 12% sirovih proteina i 13,34 MJ ME/kg. Disekcija ohlađenih (+4°C) desnih svinjskih polovica obavljena je prema modificiranoj metodi Wenigera i sur. (1963.). Prema ovoj modifikaciji nije disecirana glava. Kvaliteta mesa (Muscullus longissimus dorsi) istražena je u pogledu pH vrijednosti, sposobnosti vezanja vode i boje. Mesnatost svinjskih polovica bila je veća kod svinja manjih tjelesnih masa (100 kg) u odnosu na svinje većih tjelesnih masa (130 kg) u oba sustava držanja, ali su te razlike bile značajne (p<0,05) samo u poluotvorenome sustavu. Svinje iz otvorenoga sustava imale su mesnatije polovice u odnosu na svinje iz poluotvorenoga sustava i pri manjim (100 kg) i pri većim (130 kg) tjelesnim masama, ali ne i statistički značajno (p>0,05) (49,23% i 44.99%; 46,56% i 42,82%). Utvrđen je značajan utjecaj sustava držanja i tjelesne mase svinja na neke pokazatelje kvalitete mesa. Meso svinja manje tjelesne mase iz otvorenog sustava imalo je značajno više (p<0,01) sirovih proteina od mesa svinja istih tjelesnih masa u poluotvorenom sustavu, kao i meso svinja veće tjelesne mase u odnosu na meso svinja manje tjelesne mase u poluotvorenome sustavu.

Ključne riječi
sustav držanja; tjelesne mase; crne slavonske svinje; kvaliteta mesa

Hrčak ID: 232621

URI
https://hrcak.srce.hr/232621

[engleski]

Posjeta: 140 *