hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.33128/k.61.1.4

VAŽNOST SELENA U HRANIDBI KOKOŠI NESILICA

Zlata Kralik   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9056-9564 ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska, Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek, Hrvatska
Manuela Grčević   ORCID icon orcid.org/0000-0002-5760-621X ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska, Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek, Hrvatska
Gordana Kralik ; Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek, Hrvatska, Nutricin j.d.o.o., Đure Đakovića 6, Darda, Hrvatska
Danica Hanžek ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska, Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (56 KB) str. 17-22 preuzimanja: 54* citiraj
APA 6th Edition
Kralik, Z., Grčević, M., Kralik, G. i Hanžek, D. (2019). VAŽNOST SELENA U HRANIDBI KOKOŠI NESILICA . Krmiva, 61 (1), 17-22. https://doi.org/10.33128/k.61.1.4
MLA 8th Edition
Kralik, Zlata, et al. "VAŽNOST SELENA U HRANIDBI KOKOŠI NESILICA ." Krmiva, vol. 61, br. 1, 2019, str. 17-22. https://doi.org/10.33128/k.61.1.4. Citirano 23.10.2020.
Chicago 17th Edition
Kralik, Zlata, Manuela Grčević, Gordana Kralik i Danica Hanžek. "VAŽNOST SELENA U HRANIDBI KOKOŠI NESILICA ." Krmiva 61, br. 1 (2019): 17-22. https://doi.org/10.33128/k.61.1.4
Harvard
Kralik, Z., et al. (2019). 'VAŽNOST SELENA U HRANIDBI KOKOŠI NESILICA ', Krmiva, 61(1), str. 17-22. https://doi.org/10.33128/k.61.1.4
Vancouver
Kralik Z, Grčević M, Kralik G, Hanžek D. VAŽNOST SELENA U HRANIDBI KOKOŠI NESILICA . Krmiva [Internet]. 2019 [pristupljeno 23.10.2020.];61(1):17-22. https://doi.org/10.33128/k.61.1.4
IEEE
Z. Kralik, M. Grčević, G. Kralik i D. Hanžek, "VAŽNOST SELENA U HRANIDBI KOKOŠI NESILICA ", Krmiva, vol.61, br. 1, str. 17-22, 2019. [Online]. https://doi.org/10.33128/k.61.1.4
Puni tekst: engleski, pdf (56 KB) str. 17-22 preuzimanja: 19* citiraj
APA 6th Edition
Kralik, Z., Grčević, M., Kralik, G. i Hanžek, D. (2019). IMPORTANCE OF SELENIUM IN HENS FEEDING. Krmiva, 61 (1), 17-22. https://doi.org/10.33128/k.61.1.4
MLA 8th Edition
Kralik, Zlata, et al. "IMPORTANCE OF SELENIUM IN HENS FEEDING." Krmiva, vol. 61, br. 1, 2019, str. 17-22. https://doi.org/10.33128/k.61.1.4. Citirano 23.10.2020.
Chicago 17th Edition
Kralik, Zlata, Manuela Grčević, Gordana Kralik i Danica Hanžek. "IMPORTANCE OF SELENIUM IN HENS FEEDING." Krmiva 61, br. 1 (2019): 17-22. https://doi.org/10.33128/k.61.1.4
Harvard
Kralik, Z., et al. (2019). 'IMPORTANCE OF SELENIUM IN HENS FEEDING', Krmiva, 61(1), str. 17-22. https://doi.org/10.33128/k.61.1.4
Vancouver
Kralik Z, Grčević M, Kralik G, Hanžek D. IMPORTANCE OF SELENIUM IN HENS FEEDING. Krmiva [Internet]. 2019 [pristupljeno 23.10.2020.];61(1):17-22. https://doi.org/10.33128/k.61.1.4
IEEE
Z. Kralik, M. Grčević, G. Kralik i D. Hanžek, "IMPORTANCE OF SELENIUM IN HENS FEEDING", Krmiva, vol.61, br. 1, str. 17-22, 2019. [Online]. https://doi.org/10.33128/k.61.1.4

Sažetak
Selen je esencijalni mikroelement koji ljudi i životinje u organizam unose putem hrane. Uloga selena u organizmu je višestruka zbog njegovog sudjelovanja u nizu biokemijskih procesa. Međutim, vrlo niska razina selena u tlu, a posljedično tome i u krmi, može prouzročiti deficit ovog mikroelementa kod životinja, te kod ljudi. Deficit selena kod životinja može se očitovati kroz mnoge degenerativne promjene, bolest gušterače, slabiju reprodukciju i imunitet te različite mišićne distrofije, a kod ptica uzrokuje pojavu eksudativne dijateze, lošije operjavanje, slabiju proizvodnju, oplođenost i valivost jaja, lošiju kvalitetu konzumnih jaja i slično. Osim deficita koji je učestaliji, kod životinja se može javiti i suficit ovog mikroelementa. Dugoročan unos više razine selena u organizam može uzrokovati trovanje. U hranidbi peradi selen se dodaje u dva oblika, anorganskom ili organskom. Znanstveno je potvrđeno da je apsorpcija selena puno učinkovitija ukoliko se selen u hrani nalazi u organskom obliku. Zbog toga se preporučuje u hranu za perad dodavati selen u obliku seleniziranog kvasca ili, u novije vrijeme, žitarice fortificirane selenom. U raznim istraživanjima dokazano je da meso i jaja s povećanim sadržajem selena predstavljaju novi potencijalni izvor ovog elementa u ljudskoj prehrani te se mogu ponuditi kao obogaćeni proizvodi. Cilj rada je prikazati važnost korištenja selena u hrani kokoši za proizvodnju i kvalitetu jaja, antioksidativnu aktivnost te povećanje sadržaja selena u jajima.

Ključne riječi
selen; nesilice; jaja; kvaliteta; obogaćeni proizvodi

Hrčak ID: 232622

URI
https://hrcak.srce.hr/232622

[engleski]

Posjeta: 147 *