Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Nalaz gljivica tijekom mikrobiološke pretrage mesnih proizvoda

A. Laciaková ; The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
M. Pipová ; The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
D. Maté ; The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
V. Laciak ; The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic


Puni tekst: engleski pdf 361 Kb

str. 24-28

preuzimanja: 1.308

citiraj


Sažetak

U radu su prikazani rezultati mikrobioloških analiza odabranih toplinski obrađenih mesnih proizvoda te sirovina u njihovoj proizvodnji. Posebna je pozornost obraćena izolaciji i identifikaciji mikroskopskih nitastih gljivica. Tijekom jednogodišnjega razdoblja svaki je mjesec uzimano pet uzoraka (s površine goveđih trupova, mljevena govedina, mljevena svinjetina, emulzija za proizvodnju salame i finalni proizvod). Cilj mikrobiološke pretrage bio je utvrditi ukupan broj mikroorganizama, broj koliformnih mikroorganizama, Staphylococcus aureus, prisutnost salmonela te broj plijesni. Najviša razina mikrobne kontaminacije (ukupan broj mikroorganizama, broj koliformnih mikroorganizama i S. aureus) uočena je u objema vrstama mljevena mesa tijekom ljetnih mjeseci. Ni u jednom uzorku salmonele nisu izolirane. Najveći broj gljivica utvrđen je u uzorcima emulzije za proizvodnju salame u ljetnim mjesecima. Izdvojeni su i toksogeni rodovi (Aspergillus spp., Penicillium spp. i Fusarium spp.).

Ključne riječi

mesne prerađevine; mikrobna kontaminacija; toksogene plijesni

Hrčak ID:

21564

URI

https://hrcak.srce.hr/21564

Datum izdavanja:

15.9.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.277 *