hrcak mascot   Srce   HID

Review article

Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe

Branimir Mioković ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Nevijo Zdolec ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb

Fulltext: croatian, pdf (390 KB) pages 36-42 downloads: 2.911* cite
APA 6th Edition
Mioković, B. & Zdolec, N. (2004). Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI (5), 36-42. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/21571
MLA 8th Edition
Mioković, Branimir and Nevijo Zdolec. "Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VI, no. 5, 2004, pp. 36-42. https://hrcak.srce.hr/21571. Accessed 23 Aug. 2019.
Chicago 17th Edition
Mioković, Branimir and Nevijo Zdolec. "Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VI, no. 5 (2004): 36-42. https://hrcak.srce.hr/21571
Harvard
Mioković, B., and Zdolec, N. (2004). 'Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI(5), pp. 36-42. Available at: https://hrcak.srce.hr/21571 (Accessed 23 August 2019)
Vancouver
Mioković B, Zdolec N. Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2004 [cited 2019 August 23];VI(5):36-42. Available from: https://hrcak.srce.hr/21571
IEEE
B. Mioković and N. Zdolec, "Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VI, no. 5, pp. 36-42, 2004. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/21571. [Accessed: 23 August 2019]

Abstracts
Soljenje, kao najstariji oblik konzerviranja hrane na razvoj mikroorganizama djeluje na način da sol oduzima vodu, a kao posljedica toga je sistiranje rasta, sporuliranje ili ugibanje bakterija. Bakterije koje mogu živjeti u medijima s povećanom količinom soli nazivaju se halofilne bakterije. U okviru ovog rada prikazali smo vrste i značenje halofilnih bakterija u preradi namirnica životinjskog podrijetla.
Vrsta i broj bakterija u soljenim namirnicama različita je, a ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući vrstu hrane, koncentraciju soli, prisutnost drugih soli, uvjete skladištenja (temperatura, način pakiranja) i dr. Kvarenje hrane uzrokovano halofilnim bakterijama očituje se promjenama njezinih organoleptičkih svojstava (promjena boje, pojava sluzi, a ponekad i pojava stranog mirisa i plina). Većina halofilnih mikroorganizama nije patogena za čovjeka, osim bakterija roda Vibrio, Salmonella, Bacill-us, Pseudomonas, Staphylococcus, Clostridium i dr.

Keywords
sol; soljenje; salamurenje; halofilne bakterije

Hrčak ID: 21571

URI
https://hrcak.srce.hr/21571

[english]

Visits: 3.514 *