hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Primjena EPR spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem I.dio - precizno mjerenje doze ionizacijskog zračenja pomoću EPR/alaninske dozimetrije

Nadica Maltar-Strmečki ; Zavod za fiziku i biofiziku, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Boris Rakvin ; Zavod za fizičku kemiju, Institut "Ruđer Bošković", BIjenička cesta 54, Zagreb; Zavod za fiziku i biofiziku, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (267 KB) str. 42-45 preuzimanja: 681* citiraj
APA 6th Edition
Maltar-Strmečki, N. i Rakvin, B. (2004). Primjena EPR spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem I.dio - precizno mjerenje doze ionizacijskog zračenja pomoću EPR/alaninske dozimetrije. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI (5), 42-45. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21575
MLA 8th Edition
Maltar-Strmečki, Nadica i Boris Rakvin. "Primjena EPR spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem I.dio - precizno mjerenje doze ionizacijskog zračenja pomoću EPR/alaninske dozimetrije." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VI, br. 5, 2004, str. 42-45. https://hrcak.srce.hr/21575. Citirano 22.07.2019.
Chicago 17th Edition
Maltar-Strmečki, Nadica i Boris Rakvin. "Primjena EPR spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem I.dio - precizno mjerenje doze ionizacijskog zračenja pomoću EPR/alaninske dozimetrije." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VI, br. 5 (2004): 42-45. https://hrcak.srce.hr/21575
Harvard
Maltar-Strmečki, N., i Rakvin, B. (2004). 'Primjena EPR spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem I.dio - precizno mjerenje doze ionizacijskog zračenja pomoću EPR/alaninske dozimetrije', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI(5), str. 42-45. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21575 (Datum pristupa: 22.07.2019.)
Vancouver
Maltar-Strmečki N, Rakvin B. Primjena EPR spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem I.dio - precizno mjerenje doze ionizacijskog zračenja pomoću EPR/alaninske dozimetrije. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2004 [pristupljeno 22.07.2019.];VI(5):42-45. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21575
IEEE
N. Maltar-Strmečki i B. Rakvin, "Primjena EPR spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem I.dio - precizno mjerenje doze ionizacijskog zračenja pomoću EPR/alaninske dozimetrije", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VI, br. 5, str. 42-45, 2004. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21575. [Citirano: 22.07.2019.]

Sažetak
Paramagnetski centri u L-alaninu ozračenom - zračenjem pokazuju izuzetnu stabilnost u vremenu, a njihova koncentracija proporcionalna je dozi ionizacijskog zračenja za veliki raspon doza (0.5-105 Gy). Ove karakteristike čine osnovu na kojoj se zasniva dozimetrija uz pomoć elektronske paramagnetske rezonancije (EPR/Alaninska dozimetrija). U ovom radu dan je osvrt na primjenu EPR/Alaninske dozimetrije.

Ključne riječi
ionizacijsko zračenje; alanin; EPR

Hrčak ID: 21575

URI
https://hrcak.srce.hr/21575

[engleski]

Posjeta: 920 *