hrcak mascot   Srce   HID

Review article
https://doi.org/10.31727/m.22.1.3

Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje

Tina Lešić ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Nada Vahčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Greta Krešić ; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilište u Rijeci, Hrvatska
Jelka Pleadin   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska

Fulltext: croatian, pdf (5 MB) pages 56-67 downloads: 63* cite
APA 6th Edition
Lešić, T., Vahčić, N., Krešić, G. & Pleadin, J. (2020). Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXII (1), 56-67. https://doi.org/10.31727/m.22.1.3
MLA 8th Edition
Lešić, Tina, et al. "Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XXII, no. 1, 2020, pp. 56-67. https://doi.org/10.31727/m.22.1.3. Accessed 13 Jul. 2020.
Chicago 17th Edition
Lešić, Tina, Nada Vahčić, Greta Krešić and Jelka Pleadin. "Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XXII, no. 1 (2020): 56-67. https://doi.org/10.31727/m.22.1.3
Harvard
Lešić, T., et al. (2020). 'Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXII(1), pp. 56-67. https://doi.org/10.31727/m.22.1.3
Vancouver
Lešić T, Vahčić N, Krešić G, Pleadin J. Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2020 [cited 2020 July 13];XXII(1):56-67. https://doi.org/10.31727/m.22.1.3
IEEE
T. Lešić, N. Vahčić, G. Krešić and J. Pleadin, "Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XXII, no. 1, pp. 56-67, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.22.1.3

Abstracts
Trans masne kiseline (engl. trans fatty acids, TFA) nastaju u manjoj količini prirodno biološkom hidrogenacijom u rumenu životinja preživača, ali mogu nastati i tijekom industrijskog procesa, djelomičnom hidrogenacijom biljnih i ribljih ulja. Podjela na industrijske i prirodne TFA je kompleksna, budući da se ove masti uglavnom sastoje od istih izomera te je količina i distribucija ono što ih razlikuje. Većina TFA koje se mogu naći u prehrambenim proizvodima su izomeri oleinske i trans - oktadecenske kiseline (trans- 18:1). Prema rezultatima većine istraživanja, sve trans masne kiseline imaju nepovoljan učinak na lipoproteine u plazmi, dok su ostali mehanizmi učinka u organizmu nedovoljno istraženi. Povećani unos industrijskih trans masnih kiselina se povezuje se povećanim rizikom od nastanka kardiovaskularnih bolesti te se izbjegavanjem unosa trans masti smanjuje i rizik od vjerojatnosti njihova nastanka. Rizik povezan s prirodnim trans masnim kiselinama i dalje je nejasan, ali učinak, ako postoji, vjerojatno je malen s obzirom na njihovu nisku razinu unosa. Europska komisija je definirala ograničenje razine industrijskih trans masti u hrani do 2 g/100 g masti čime su poduzete mjere za smanjenje njihovog unosa. Kao prikladna zamjena ovih masti u prehrambenim proizvodima, u budućnosti se trebaju pronaći optimalna zdravija rješenja.

Keywords
trans masti; rumenska kiselina; hidrogenirana biljna ulja; zdravstveni učinak; CLA

Hrčak ID: 234442

URI
https://hrcak.srce.hr/234442

[english] [german] [italian] [spanish]

Visits: 181 *