hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Prevalencija i kontrola termotolerantnih Campylobacter spp. u svježem mesu peradi u Maroku

Mustapha Jouahri ; Laboratory of Biology of Plants and Microorganisms, Section of Applied Microbiology, Biology Department, Faculty of Sciences, Mohamed 1st University, BP: 524, 60 000 Oujda, Morocco
Abdeslam Asehraou   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5195-8217 ; Laboratory of Biology of Plants and Microorganisms, Section of Applied Microbiology, Biology Department, Faculty of Sciences, Mohamed 1st University, BP: 524, 60 000 Oujda, Morocco
Hakim Karib ; Department of HIDAOA, Hassan II Institute of Agronomy and Veterinary Medicine, Rabat, Morocco
Abdelkader Hakkou ; Laboratory of Biochemistry, Biology Department, Faculty of Sciences, Mohamed 1st University, BP:524, 60 000 Oujda, Morocco
Meryem Touhami ; Isly laboratory of Analyses and Veterinary researches, Oujda, Morocco

Puni tekst: engleski, pdf (252 KB) str. 262-267 preuzimanja: 507* citiraj
APA 6th Edition
Jouahri, M., Asehraou, A., Karib, H., Hakkou, A. i Touhami, M. (2007). Prevalence and control of thermo-tolerant Campylobacter species in raw poultry meat in Morocco. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX (5), 262-267. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21673
MLA 8th Edition
Jouahri, Mustapha, et al. "Prevalence and control of thermo-tolerant Campylobacter species in raw poultry meat in Morocco." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. IX, br. 5, 2007, str. 262-267. https://hrcak.srce.hr/21673. Citirano 17.07.2019.
Chicago 17th Edition
Jouahri, Mustapha, Abdeslam Asehraou, Hakim Karib, Abdelkader Hakkou i Meryem Touhami. "Prevalence and control of thermo-tolerant Campylobacter species in raw poultry meat in Morocco." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu IX, br. 5 (2007): 262-267. https://hrcak.srce.hr/21673
Harvard
Jouahri, M., et al. (2007). 'Prevalence and control of thermo-tolerant Campylobacter species in raw poultry meat in Morocco', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX(5), str. 262-267. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21673 (Datum pristupa: 17.07.2019.)
Vancouver
Jouahri M, Asehraou A, Karib H, Hakkou A, Touhami M. Prevalence and control of thermo-tolerant Campylobacter species in raw poultry meat in Morocco. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2007 [pristupljeno 17.07.2019.];IX(5):262-267. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21673
IEEE
M. Jouahri, A. Asehraou, H. Karib, A. Hakkou i M. Touhami, "Prevalence and control of thermo-tolerant Campylobacter species in raw poultry meat in Morocco", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.IX, br. 5, str. 262-267, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21673. [Citirano: 17.07.2019.]

Sažetak
Prevalencija termo-tolerantnih Campylobacter spp ispitana je u sirovom mesu peradi neposredno nakon klanja i stavljanja u promet u području Oujda (Maroko). Rezultati su pokazali visok stupanj kontaminiranosti u 62% analiziranih uzoraka mesa. Identifikacija izolata pokazala je dominaciju Campylobacter jejuni nad Campylobacter coli, uz učestalost od 90% odnosno 10%. Ispitano je antimikrobijsko djelovanje nekih prirodnih začina, koji se tradicionalno koriste u pripremi hrane u Maroku, na neke izolirane sojeve vrste C.jejuni i C.coli. Pokazalo se da neki od tih začina, uključivši cimet, sok limuna, ocat i natrijev klorid, imaju snažan inhibitorni učinak. Nasuprot tome, neki drugi začini kao što su luk, limun s pH7, đumbir, crveni i crni papar, kumin, češnjak, peršin, korijander i šafran imaju slab ili nikakav inhibitorni učinak. Određene su minimalne inhibitorne koncentracije najdjelotvornijih začina, te je procijenjeno njihovo invivo djelovanje na svježe meso peradi, koje je prethodno inokulirano bakterijom. Dobiveni rezultati su pokazali značajnu djelotvornost od 1% (v/v) limunovog soka i octa, odnosno 2% (t/v) cimeta i natrijevog klorida na dekontaminaciju inokuliranog mesa peradi, a što je bilo vidljivo iz eliminacije stanica bakterija do nemjerljive razine 2 sata nakon inokulacije.

Ključne riječi
Meso peradi; Campylobacter spp.; kontrola; začini

Hrčak ID: 21673

URI
https://hrcak.srce.hr/21673

[engleski]

Posjeta: 1.076 *