hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Europski smeđi zec (Lepus europaeus Pallas) i njegov potencijal u prehrani ljudi - nekad i danas

Dean Konjević   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8584-9825 ; Zavod za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (305 KB) str. 286-291 preuzimanja: 1.092* citiraj
APA 6th Edition
Konjević, D. (2007). Europski smeđi zec (Lepus europaeus Pallas) i njegov potencijal u prehrani ljudi - nekad i danas. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX (5), 286-291. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21690
MLA 8th Edition
Konjević, Dean. "Europski smeđi zec (Lepus europaeus Pallas) i njegov potencijal u prehrani ljudi - nekad i danas." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. IX, br. 5, 2007, str. 286-291. https://hrcak.srce.hr/21690. Citirano 20.07.2019.
Chicago 17th Edition
Konjević, Dean. "Europski smeđi zec (Lepus europaeus Pallas) i njegov potencijal u prehrani ljudi - nekad i danas." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu IX, br. 5 (2007): 286-291. https://hrcak.srce.hr/21690
Harvard
Konjević, D. (2007). 'Europski smeđi zec (Lepus europaeus Pallas) i njegov potencijal u prehrani ljudi - nekad i danas', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX(5), str. 286-291. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21690 (Datum pristupa: 20.07.2019.)
Vancouver
Konjević D. Europski smeđi zec (Lepus europaeus Pallas) i njegov potencijal u prehrani ljudi - nekad i danas. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2007 [pristupljeno 20.07.2019.];IX(5):286-291. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21690
IEEE
D. Konjević, "Europski smeđi zec (Lepus europaeus Pallas) i njegov potencijal u prehrani ljudi - nekad i danas", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.IX, br. 5, str. 286-291, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21690. [Citirano: 20.07.2019.]

Sažetak
Europski smeđi zec ubraja se u našu najpoznatiju sitnu divljač. Nastanjuje gotovo cijeli kontinentalni dio Hrvatske (izuzev viših gorskih staništa) te veće otoke. Počevši od 60-tih godina prošloga stoljeća zamijećen je negativan trend u zečjim populacijama kako diljem Europe tako i u Hrvatskoj. Dijelom se ovaj pad brojnosti nastoji ublažiti uzgojem zečeva u kontroliranim uvjetima te njihovim puštanjem u otvorena staništa. Gledano prema kemijskom sastavu meso zeca predstavlja visoko-vrijednu namirnicu usporedivu s mesom kunića.

Ključne riječi
zec; brojnost; kemijski sastav mesa; namirnica

Hrčak ID: 21690

URI
https://hrcak.srce.hr/21690

[engleski]

Posjeta: 1.681 *