Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.24141/1/6/1/11

Analiza sadržaja soli u kruhu i pecivu nakon primjene novoga nacionalnog pravilnika o žitaricama i proizvodima od žitarica

Dario Lasić orcid id orcid.org/0000-0002-6885-7129 ; Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”, Zagreb, Hrvatska
Filip Vujnović ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Željka Kuharić ; Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”, Zagreb, Hrvatska
Ivana Prskalo ; Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”, Zagreb, Hrvatska
Marijan Benić ; Sanatio d.o.o., Zagreb, Hrvatska
Vanja Vasiljev ; MEDRI, Sveučilište u Rijeci, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 231 Kb

str. 117-127

preuzimanja: 1.025

citiraj


Sažetak

Prekomjerni unos soli ključni je čimbenik u epidemiji prehipertenzije/hipertenzije. Hrvatska je 2014. objavila Strateški plan za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj 2014. – 2019. prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije te je preporučena količina soli 5 grama na dan (2 g natrija), dok prema najnovijim istraživanjima stanovnici u Hrvatskoj i dalje prosječno dnevno unose dvostruko više od preporučene dnevne količine (11,6 g na dan).

U eksperimentalnom dijelu ovog istraživanja u slučajno odabranim uzorcima iz maloprodaje analitički je ispitan sadržaj natrija (te računski ukupni sadržaj soli) u više vrsta pekarskih proizvoda (kruh, peciva). U tu svrhu, primjenom sofisticirane analitičke opreme ICP-MS (induktivno spregnuta plazma s masenom spektrometrijom) utvrđene su količine natrija u različitim vrstama kruha, kruščića i peciva te uspoređene sa zahtjevima nacionalne regulative o maksimalno dozvoljenom sadržaju natrija u kruhu koji propisuje maksimalno 1,4 %. Prosječna vrijednost svih uzoraka iznosi 1,46 g / 100 g, što prelazi dozvoljenu količinu. Rezultati ukazuju na to da se svi proizvođači još uvijek nisu prilagodili odredbama pravilnika te da ne zadovoljavaju zahtjeve premašujući dozvoljene količine natrija, odnosno soli u kruhu i pecivima.

Ključne riječi

sol; kruh; redukcija; hipertenzija

Hrčak ID:

235106

URI

https://hrcak.srce.hr/235106

Datum izdavanja:

4.3.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.850 *