hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.3-4.3

Učinak proteina iz uljne pogače lana na rast i produktivnost CHO-E i HEK-293T stanica

Marijan Logarušić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6616-8813 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Igor Slivac   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8344-1244 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Kristina Radošević   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5156-1893 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Višnja Gaurina Srček   ORCID icon orcid.org/0000-0001-6591-3810 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 98-104 preuzimanja: 46* citiraj
APA 6th Edition
Logarušić, M., Slivac, I., Radošević, K. i Gaurina Srček, V. (2019). Učinak proteina iz uljne pogače lana na rast i produktivnost CHO-E i HEK-293T stanica. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 14 (3-4), 98-104. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.3-4.3
MLA 8th Edition
Logarušić, Marijan, et al. "Učinak proteina iz uljne pogače lana na rast i produktivnost CHO-E i HEK-293T stanica." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 14, br. 3-4, 2019, str. 98-104. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.3-4.3. Citirano 06.07.2020.
Chicago 17th Edition
Logarušić, Marijan, Igor Slivac, Kristina Radošević i Višnja Gaurina Srček. "Učinak proteina iz uljne pogače lana na rast i produktivnost CHO-E i HEK-293T stanica." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 14, br. 3-4 (2019): 98-104. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.3-4.3
Harvard
Logarušić, M., et al. (2019). 'Učinak proteina iz uljne pogače lana na rast i produktivnost CHO-E i HEK-293T stanica', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 14(3-4), str. 98-104. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.3-4.3
Vancouver
Logarušić M, Slivac I, Radošević K, Gaurina Srček V. Učinak proteina iz uljne pogače lana na rast i produktivnost CHO-E i HEK-293T stanica. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2019 [pristupljeno 06.07.2020.];14(3-4):98-104. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.3-4.3
IEEE
M. Logarušić, I. Slivac, K. Radošević i V. Gaurina Srček, "Učinak proteina iz uljne pogače lana na rast i produktivnost CHO-E i HEK-293T stanica", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.14, br. 3-4, str. 98-104, 2019. [Online]. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.3-4.3

Sažetak
Nastojanje suvremene prehrambene industrije je što učinkovitije iskoristiti organske ostatke nastale preradom sirovina u prodajne proizvode. Primjer takvog organskog ostatka je i uljna pogača, koja zaostaje nakon ekstrakcije ulja iz sjemenki lana, a zbog svog sastava proteina predstavlja potencijalnu sirovinu za primjenu u tehnologiji uzgoja stanica. Stoga je iz uljne pogače lana izoliran proteinski izolat te je ispitan njegov utjecaj na rast CHO-E i HEK-293T staničnih linija, kao i na produktivnost CHO-E stanične linije. Dokazano je da dodatak proteinskog izolata u hranjivi medij u vrlo niskim koncentracijama (0,1 g L-1 i/ili 0,2 g L-1) ima pozitivan učinak na rast obje stanične linije, kao i na produktivnost CHO-E stanične linije. Međutim, dodatak većih koncentracija izolata od navedenih ne utječe pozitivno na rast obje stanične linije, odnosno na njih djeluje inhibitorno.

Ključne riječi
uljna pogača lana; proteinski izolat; rekombinantni protein; kulture stanica

Hrčak ID: 235585

URI
https://hrcak.srce.hr/235585

Posjeta: 108 *