Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0371

Metabolički profil krvi krava simentalske pasmine tijekom proizvodnog ciklusa

Božo Važić ; Faculty of Agriculture, University of Banja Luka, Banja Luka, Bosnia and Herzegovina
Milanka Drinić ; Faculty of Agriculture, University of Banja Luka, Banja Luka, Bosnia and Herzegovina
Dragan Kasagić ; Veterinary Institute of the Republic of Srpska Dr. Vaso Butozan, Banja Luka, Bosnia and Herzegovina
Sara Popadić ; Faculty of Agriculture, University of Banja Luka, Banja Luka, Bosnia and Herzegovina
Biljana Rogić ; Faculty of Agriculture, University of Banja Luka, Banja Luka, Bosnia and Herzegovina


Puni tekst: engleski pdf 632 Kb

str. 11-18

preuzimanja: 296

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga rada bio je praćenje metaboličkog profila krvi krava simentalske pasmine tijekom proizvodnog ciklusa s dva aspekta: po sezoni (proljeće, ljeto, jesen i zima) i po fazama proizvodnje (1/3, 2/3, 3/3 laktacije i suhostaj). Krave su držane intenzivno, na vezu, i opskrbljene su kompletnim obrocima koji su se razlikovali po sastavu ovisno o godišnjim dobima i stadijima proizvodnje. Uzorci krvi od 10 krava uzimani su punktiranjem repne vene, četiri puta tijekom proizvodnog ciklusa (zima, proljeće, ljeto i jesen) u odgovarajućim proizvodnim fazama (1/3, 2/3, 3/3 laktacije i suhostaj). U krvnom serumu krava određivan je sadržaj Ca, P, Mg, glukoze, ureje, ukupnih bjelančevina, ukupnog kolesterola, AST-a, bilirubina i hormona: tiroksina (T4), trijodotironina (T3) i kortizola. Rezultati F-testa upućuju na statistički visoko znakovitu razliku (P<0,01) u sadržaju P, Mg, glukoze, ureje, kolesterola i tiroksina, ovisno o sezoni. Također, statistički znakovita razlika (P<0,05) zbog utjecaja sezone utvrđena je i u sadržaju AST-a i ukupnih bjelančevina. Analizirani pokazatelji metaboličkog profila krvi, testirani F-testom, upućuju na postojanje statistički znakovite razlike (P<0,05) u sadržaju Mg, ovisno o fazi proizvodnje.

Ključne riječi

simentalska pasmina; hranidba; metabolički profil; sezona; proizvodna faza

Hrčak ID:

235710

URI

https://hrcak.srce.hr/235710

Datum izdavanja:

16.3.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 923 *