Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.46419/vs.51.2.4

Utjecaj bakteriocina enterokoka na odabrane uzročnike bolesti prenosivih hranom

Nina Vukušić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Nevijo Zdolec orcid id orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 641 Kb

str. 139-143

preuzimanja: 472

citiraj


Sažetak

Enterokoki imaju važnu ulogu u fermentaciji hrane te često pokazuju probiotička svojstva. U ovom radu istražen je njihov antimikrobni učinak in vitro prema referentnim sojevima i sojevima izoliranih iz hrane bakterija Listeria monocytogenes, Listeria ivanovii, Listeria innocua, Yersinia enterocolitica i Salmonella Typhimurium. Korištena je agar difuzijska metoda, a nadtalozi neutralizirani i tretirani proteazom. Enterococcus faecalis EF-101 je pokazao snažno inhibicijsko djelovanje prema svim sojevima bakterije roda Listeria, kao i soja Y. enterocolitica O:3. Karakterizacijom inhibitora ustvrđeno je da se radi o tvari proteinske strukture, moguće bakteriocina enterocina čija je aktivnost bila 1280 AU/mL. Potrebna su daljnja istraživanja radi potencijalne primjene enterocina kao prirodnog konzervansa u očuvanju održivosti i povećanja mikrobiološke sigurnosti hrane.

Ključne riječi

enterocin; patogene bakterije; hrana životinjskog podrijetla

Hrčak ID:

236168

URI

https://hrcak.srce.hr/236168

Datum izdavanja:

25.3.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.232 *