Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.46419/vs.51.4.4

Učinak higijenskih praksi klanja na kontaminaciju trupova brojlera bakterijom roda Salmonella u Biskri, Alžir

Nadjah Guergueb orcid id orcid.org/0000-0001-5770-5333 ; Department of Veterinary Medicine, The University Batna, Batna, Algeria
Nadir Allooui ; Department of Veterinary Medicine, The University Batna, Batna, Algeria
Ilhem Chachoua orcid id orcid.org/0000-0001-6825-4072 ; Department of Veterinary Medicine, The University Batna, Batna, Algeria
Ammar Ayachi ; Department of Veterinary Medicine, The University Batna, Batna, Algeria
Omar Bennoun ; Department of Agricultural Sciences, The University Batna, Batna, Algeria
Laila Aoun ; Department of Veterinary Medicine, Chadli Bendjedid University, El Tarf, Algeria


Puni tekst: engleski pdf 651 Kb

str. 463-470

preuzimanja: 360

citiraj


Sažetak

Meso peradi je meso koje se najviše konzumira u Alžiru, a nadmašilo je ovčetinu i govedinu 1980-ih. Međutim, ovaj proizvod često nosi rizik od kontaminacije salmonelom. Salmoneloza je bolest koja se širi putem hrane, a procjenjuje se da se godišnje jave desetci milijuna slučajeva zaraženih ljudi diljem svijeta, što rezultira s više od stotinu tisuća smrti godišnje. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ljudi obično obole od salmoneloze konzumiranjem kontaminirane hrane životinjskog podrijetla, uključujući perad. Glavni cilj ove studije bio je istražiti faktore rizika povezane s kontaminacijom trupova brojlera salmonelom u klaonici. Šezdeset svježih trupova pilića iz šest klaonica podloženo je bakteriološkoj analizi u skladu s AFNOR (francuski Nacionalni institut za norme) standardima. Statističke analize pokazale su učinak kvalitete higijene u postupku klanja na vjerojatnost kontaminacije mesa peradi salmonelom. Ustvrđena je povezanost (r=0,84) između higijenskih praksi klanja i kontaminacije trupova pilića salmonelom. Prosječna razina TAMB (broja aerobnih mezofilnih bakterija) u trupova pozitivnih na salmonelu (t-test=0,019) bila je visoka. Propuštanje pranja sanduka za prijevoz živih ptica povezano je s povećanim rizikom od kontaminacije trupova salmonelom (omjer vjerojatnosti/OV=28). Srednja razina TAMB bila je viša u prisutnosti sljedećih faktora rizika: stare i male klaonice, propuštanje pranja sanduka za prijevoz živih ptica, ručno puštanje krvi, vrsta parenja (namakanje), ne mijenjanje vode za parenje, izostanak dezinfekcijskog sredstva u vodi, sušenje bez ventilacije, izostanak sanitarija. Identifikacija faktora rizika odgovornih za kontaminaciju mesa brojlera bakterijama bitna je za određivanje najučinkovitijih metoda prevencije.

Ključne riječi

piletina; omjer vjerojatnosti; faktori rizika; klaonica

Hrčak ID:

238083

URI

https://hrcak.srce.hr/238083

Datum izdavanja:

12.6.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.152 *