hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.22.3.1

Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba

Tomisla Mikuš   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1388-2404 ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Lidija Kozačinski   ORCID icon orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mario Ostović ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (3 MB) str. 227-233 preuzimanja: 91* citiraj
APA 6th Edition
Mikuš, T., Kozačinski, L. i Ostović, M. (2020). Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXII (3), 227-233. https://doi.org/10.31727/m.22.3.1
MLA 8th Edition
Mikuš, Tomisla, et al. "Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XXII, br. 3, 2020, str. 227-233. https://doi.org/10.31727/m.22.3.1. Citirano 05.12.2020.
Chicago 17th Edition
Mikuš, Tomisla, Lidija Kozačinski i Mario Ostović. "Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XXII, br. 3 (2020): 227-233. https://doi.org/10.31727/m.22.3.1
Harvard
Mikuš, T., Kozačinski, L., i Ostović, M. (2020). 'Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXII(3), str. 227-233. https://doi.org/10.31727/m.22.3.1
Vancouver
Mikuš T, Kozačinski L, Ostović M. Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2020 [pristupljeno 05.12.2020.];XXII(3):227-233. https://doi.org/10.31727/m.22.3.1
IEEE
T. Mikuš, L. Kozačinski i M. Ostović, "Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XXII, br. 3, str. 227-233, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.22.3.1

Sažetak
Iako su uzgajane ribe obuhvaćene Uredbom Vijeća (EZ) br. 1099/2009 o zaštiti životinja u trenutku usmrćivanja, samo je opća odredba iz članka 3. primjenjiva na uzgajane ribe. Cilj ovog rada bio je obuhvatiti i objasniti manje poznate kao i komercijalno upotrebljive metode usmrćivanja i omamljivanja riba i prema podacima iz literature usporediti njihov utjecaj na dobrobit riba i kvalitetu njihovog mesa. Metode su podijeljene na dvije velike skupine prema vremenu potrebnom da omame ili usmrte ribe, a poseban je naglasak stavljen na metode koje preporučuje EFSA.

Ključne riječi
omamljivanje, usmrćivanje, dobrobit, kvaliteta, meso, ribe

Hrčak ID: 238417

URI
https://hrcak.srce.hr/238417

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 201 *