Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/m.22.3.1

Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba

Tomisla Mikuš orcid id orcid.org/0000-0003-1388-2404 ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Lidija Kozačinski orcid id orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mario Ostović orcid id orcid.org/0000-0002-0253-0000 ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.938 Kb

str. 227-233

preuzimanja: 831

citiraj


Sažetak

Iako su uzgajane ribe obuhvaćene Uredbom Vijeća (EZ) br. 1099/2009 o zaštiti životinja u trenutku usmrćivanja, samo je opća odredba iz članka 3. primjenjiva na uzgajane ribe. Cilj ovog rada bio je obuhvatiti i objasniti manje poznate kao i komercijalno upotrebljive metode usmrćivanja i omamljivanja riba i prema podacima iz literature usporediti njihov utjecaj na dobrobit riba i kvalitetu njihovog mesa. Metode su podijeljene na dvije velike skupine prema vremenu potrebnom da omame ili usmrte ribe, a poseban je naglasak stavljen na metode koje preporučuje EFSA.

Ključne riječi

omamljivanje, usmrćivanje, dobrobit, kvaliteta, meso, ribe

Hrčak ID:

238417

URI

https://hrcak.srce.hr/238417

Datum izdavanja:

1.6.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 2.225 *