Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

KULINARSKI ELEMENTI U HRVATSKOJ I RUSKOJ FRAZEOLOGIJI

Anita Hrnjak orcid id orcid.org/0000-0002-2660-7332 ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 111 Kb

str. 197-216

preuzimanja: 3.463

citiraj


Sažetak

U ovome radu analizira se dio korpusa hrvatskih i ruskih frazema s kulinarskim elementima kao komponentаma i onih koji u svom semantičkom talogu imaju sliku povezanu s jelom. Cilj rada je prikazati simbolički, metaforički i konotativni potencijal hrane kao frazeološke komponente putem analize načina izgradnje frazeološkog značenja, te istaknuti najočitije sličnosti i najzanimljivije razlike između ovakvog tipa frazeologije u hrvatskom i ruskom jeziku.

Ključne riječi

hrvatska frazeologija; ruska frazeologija; hrana kao frazeološka komponenta

Hrčak ID:

22038

URI

https://hrcak.srce.hr/22038

Datum izdavanja:

21.4.2008.

Podaci na drugim jezicima: ruski

Posjeta: 4.866 *