Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.46419/vs.51.5.6

Kontaminacija mliječnih proizvoda aflatoksinom M1

Ines Varga orcid id orcid.org/0000-0002-1089-9086 ; Hrvatski Veterinarski Institut, Zagreb, Hrvatska
Božica Solomun Kolanović ; Hrvatski Veterinarski Institut, Zagreb, Hrvatska
Ivana Varenina orcid id orcid.org/0000-0003-4860-8923 ; Hrvatski Veterinarski Institut, Zagreb, Hrvatska
Đurđica Božić Luburić ; Hrvatski Veterinarski Institut, Zagreb, Hrvatska
Nina Bilandžić orcid id orcid.org/0000-0002-0009-5367 ; Hrvatski Veterinarski Institut, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 520 Kb

str. 547-556

preuzimanja: 687

citiraj


Sažetak

Aflatoksini su mikotoksini koji nastaju pod utjecajem plijesni iz roda Aspergillus. Nekoliko je vrsta aflatoksina od kojih je najtoksičniji aflatoksin B1 (AFB1). Pod utjecajem povoljnih uvjeta vlage i temperature dolazi do proizvodnje AFB1 na žitaricama, najčešće kukuruzu. Konzumiranjem takve hrane preživači unose u organizam AFB1 koji se potom razgrađuje u aflatoksin M1 (AFM1) i izlučuje u mlijeko. Kontaminirano se mlijeko koristi u procesima proizvodnje mliječnih proizvoda. Zbog prisutnosti aflatoksina u mlijeku i mliječnim proizvodima, kako bi se zaštitili potrošači sve je veći naglasak na kontroli. EU je propisala najviše dopuštene količine (NDK) za AFM1 u mlijeku od 0,05 μg/kg te u mlijeku za dojenčad od 0,025 μg/ kg. U mliječnim proizvodima nisu propisane NDK vrijednosti za AFM1, ali neke su zemlje definirale vlastite razine. U različitim istraživanjima ispitane su vrijednosti koncentracija AFM1 u mliječnim proizvodima. Utvrđeno je da su u odnosu na mlijeko od kojeg je proizvedeno sirevi imali najviše, a jogurti najniže koncentracije AFM1. Zbog prisutnosti aflatoksina u hrani za životinje, mlijeku i mliječnim proizvodima testiraju se različite metode kojima bi se smanjila koncentracija tih toksina.

Ključne riječi

Aspergillus; aflatoksini; aflatoksin M1; mliječni proizvod; sir; jogurt; detoksikacija

Hrčak ID:

239071

URI

https://hrcak.srce.hr/239071

Datum izdavanja:

1.7.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.582 *