hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.46419/vs.51.5.6

Kontaminacija mliječnih proizvoda aflatoksinom M1

Ines Varga   ORCID icon orcid.org/0000-0002-1089-9086 ; Hrvatski Veterinarski Institut, Zagreb, Hrvatska
Božica Solomun Kolanović ; Hrvatski Veterinarski Institut, Zagreb, Hrvatska
Ivana Varenina   ORCID icon orcid.org/0000-0003-4860-8923 ; Hrvatski Veterinarski Institut, Zagreb, Hrvatska
Đurđica Božić Luburić ; Hrvatski Veterinarski Institut, Zagreb, Hrvatska
Nina Bilandžić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0009-5367 ; Hrvatski Veterinarski Institut, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (514 KB) str. 0-0 preuzimanja: 34* citiraj
APA 6th Edition
Varga, I., Solomun Kolanović, B., Varenina, I., Božić Luburić, Đ. i Bilandžić, N. (2020). Kontaminacija mliječnih proizvoda aflatoksinom M1. Veterinarska stanica, 51 (5), 0-0. https://doi.org/10.46419/vs.51.5.6
MLA 8th Edition
Varga, Ines, et al. "Kontaminacija mliječnih proizvoda aflatoksinom M1." Veterinarska stanica, vol. 51, br. 5, 2020, str. 0-0. https://doi.org/10.46419/vs.51.5.6. Citirano 20.10.2020.
Chicago 17th Edition
Varga, Ines, Božica Solomun Kolanović, Ivana Varenina, Đurđica Božić Luburić i Nina Bilandžić. "Kontaminacija mliječnih proizvoda aflatoksinom M1." Veterinarska stanica 51, br. 5 (2020): 0-0. https://doi.org/10.46419/vs.51.5.6
Harvard
Varga, I., et al. (2020). 'Kontaminacija mliječnih proizvoda aflatoksinom M1', Veterinarska stanica, 51(5), str. 0-0. https://doi.org/10.46419/vs.51.5.6
Vancouver
Varga I, Solomun Kolanović B, Varenina I, Božić Luburić Đ, Bilandžić N. Kontaminacija mliječnih proizvoda aflatoksinom M1. Veterinarska stanica [Internet]. 2020 [pristupljeno 20.10.2020.];51(5):0-0. https://doi.org/10.46419/vs.51.5.6
IEEE
I. Varga, B. Solomun Kolanović, I. Varenina, Đ. Božić Luburić i N. Bilandžić, "Kontaminacija mliječnih proizvoda aflatoksinom M1", Veterinarska stanica, vol.51, br. 5, str. 0-0, 2020. [Online]. https://doi.org/10.46419/vs.51.5.6

Sažetak
Aflatoksini su mikotoksini koji nastaju pod utjecajem plijesni iz roda Aspergillus. Nekoliko je vrsta aflatoksina od kojih je najtoksičniji aflatoksin B1 (AFB1). Pod utjecajem povoljnih uvjeta vlage i temperature dolazi do proizvodnje AFB1 na žitaricama, najčešće kukuruzu. Konzumiranjem takve hrane preživači unose u organizam AFB1 koji se potom razgrađuje u aflatoksin M1 (AFM1) i izlučuje u mlijeko. Kontaminirano se mlijeko koristi u procesima proizvodnje mliječnih proizvoda. Zbog prisutnosti aflatoksina u mlijeku i mliječnim proizvodima, kako bi se zaštitili potrošači sve je veći naglasak na kontroli. EU je propisala najviše dopuštene količine (NDK) za AFM1 u mlijeku od 0,05 μg/kg te u mlijeku za dojenčad od 0,025 μg/ kg. U mliječnim proizvodima nisu propisane NDK vrijednosti za AFM1, ali neke su zemlje definirale vlastite razine. U različitim istraživanjima ispitane su vrijednosti koncentracija AFM1 u mliječnim proizvodima. Utvrđeno je da su u odnosu na mlijeko od kojeg je proizvedeno sirevi imali najviše, a jogurti najniže koncentracije AFM1. Zbog prisutnosti aflatoksina u hrani za životinje, mlijeku i mliječnim proizvodima testiraju se različite metode kojima bi se smanjila koncentracija tih toksina.

Ključne riječi
Aspergillus; aflatoksini; aflatoksin M1; mliječni proizvod; sir; jogurt; detoksikacija

Hrčak ID: 239071

URI
https://hrcak.srce.hr/239071

[engleski]

Posjeta: 98 *