Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0307

Prehrambena vrijednost i sposobnost koagulacije kravljeg mlijeka lokalnih pasmina uključujući odabrane makro- i mikronutrijente te elemente u tragovima

Anna Teter ; University of Life Sciences, Institute of Quality Assessment and Processing of Animal Products, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Monika Kędzierska-Matysek ; University of Life Sciences, Institute of Quality Assessment and Processing of Animal Products, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Joanna Barłowska ; University of Life Sciences, Institute of Quality Assessment and Processing of Animal Products, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Jolanta Król ; University of Life Sciences, Institute of Quality Assessment and Processing of Animal Products, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Aneta Brodziak ; University of Life Sciences, Institute of Quality Assessment and Processing of Animal Products, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland


Puni tekst: hrvatski pdf 302 Kb

str. 210-220

preuzimanja: 375

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 302 Kb

str. 210-220

preuzimanja: 400

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je odrediti prehrambenu vrijednost mlijeka na osnovu kemijskog sastava i sadržaja odabranih mineralnih tvari, te sposobnost koagulacije sirovog mlijeka izvornih pasmina - poljsko crvenih i bijelo-crnih, lokalno uzgojenih simentalskih krava, uzimajući u obzir utjecaj sezone. Istraživanje je provedeno na ukupno 418 uzoraka mlijeka uzetih tijekom proljeća/ljeta (travanj do rujan) odnosno jeseni/zime (listopad do ožujak). Uzorcima su određivani kemijski sastav, energijska vrijednost, sposobnost koagulacije (RCT - vrijeme zgrušavanja, A30 - čvrstoća gruša, K20 - vrijeme potrebno za postizanje odgovarajuće čvrstoće gruša), prinos sira te sadržaj K, Na, Ca, Mg, Zn, Fe, Mn, Cu, Ni i Co. Također je određeno u kojem postotku konzumacija 250 mL testiranih uzoraka mlijeka pokriva dnevni preporučeni unos Ca i Mg za djecu, adolescente i odrasle. Mlijeko pasmine poljsko crveno sadržavalo je najviše koncentracije osnovnih nutrijenata (1 kg mlijeka imalo je energijsku vrijednost od 823,98 kcal) i imalo je najbolju sposobnost koagulacije mlijeka (najkraće vrijeme zgrušavanja (16:09 min, p≤0,01) i najčvršći gruš (30,74 mm)). Ovaj uzorak mlijeka imao je bolji nutritivni profil budući da je sadržavao najviši postotak preporučenih dnevnih unosa za Ca i Mg. Sirovo mlijeko dobiveno u sezoni ispaše imalo je bolje parametre sposobnosti koagulacije. Sadržaj mineralnih tvari nije bio uvjetovan pasminom ni sezonom proizvodnje. To je vjerojatno posljedica većih udjela ovih nutrijenata u stočnoj hrani, što je povezano s njihovim sadržajem u tlu kao i sa stupnjem fertiliziacije.

Ključne riječi

lokalne pasmine; mineralne tvari; sezona; sposobnost koagulacije; prehrambena vrijednost

Hrčak ID:

239299

URI

https://hrcak.srce.hr/239299

Datum izdavanja:

17.6.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.708 *