Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.2.2787

Fizikalno-kemijska, melisopalinološka i senzorska svojstva meda od unšijske mandarine (Citrus unshiu Marc.)

Saša PRĐUN orcid id orcid.org/0000-0002-9697-4808 ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of fisheries, apiculture, wildlife management and applied zoology, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Dario KREMER ; University of Zagreb Faculty of Pharmacy and Biochemistry, Department of Pharmaceutical Botany, Pharmaceutical Botanical Garden "Fran Kušan", Schrottova 39, 10000 Zagreb, Croatia
Dragan BUBALO ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of fisheries, apiculture, wildlife management and applied zoology, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Lidija SVEČNJAK ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of fisheries, apiculture, wildlife management and applied zoology, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 871 Kb

str. 256-267

preuzimanja: 273

citiraj


Sažetak

Na osnovu pašnih resursa u dolini Neretve značajnu proizvodnju uniflornog meda od unšijske mandarine (Citrus unshiu Marc.) omogućavaju površine pod navedenim agrumom. Međutim, zbog nedovoljnih saznanja o ovoj vrsti meda cilj je ovog istraživanja bio utvrditi njegovo botaničko podrijetlo te fizikalno-kemijska i senzorska svojstva. S navedenog je područja analizirano ukupno 9 uzoraka meda od unšijske mandarine prikupljenih u razdoblju od 2014. do 2015. godine. Florističkim je opažanjima zabilježeno 78 biljnih vrsta, a kvalitativnom je melisopalinološkom analizom u uzorcima meda utvrđena pelud 50 biljnih vrsta. Broj se utvrđene peludi po uzorku meda kretao od 8 do 19, a prosjek je bio 13. Udio peludnih zrnaca unšijske mandarine u istraživanim se uzorcima kretao od 3 do 35% s prosjekom od 10.88 %. Prosječni se udio vode u uzorcima meda kretao od 17.1 do 17.3%, električne provodnosti od 0.22 mS/cm do 0.27 mS/cm, pH vrijednosti od 3.82 do 4.02, dok se aktivnost dijastaze kretala od 7.78 do 9.36. Senzorskom je analizom utvrđeno da boja meda varira od svijetlo do tamno žute, miris meda je po parfemu narančina cvijeta i srednjeg je intenziteta, okus je slabo do srednje postojan sa srednje izraženom slatkoćom i slabo izraženom kiselošću, dok je aroma srednje postojana, cvjetna, odnosno voćna. Na osnovu gotovo monokulturnih nasada unšijske mandarine u dolini Neretve trebalo bi iskoristiti mogućnost proizvodnje ove raritetne vrste meda.

Ključne riječi

med; Citrus unshiu Marc.; botaničko podrijetlo; fizikalno-kemijske analize; senzorska analiza

Hrčak ID:

239364

URI

https://hrcak.srce.hr/239364

Datum izdavanja:

18.6.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 891 *