hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.18047/poljo.26.1.7

NUTRITIVNA ISKORISTIVOST STAROGA CRNOG KRUHA U HRANIDBI PILIĆA

Tajana Krička ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Nikola Bilandžija ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Neven Voća ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Ana Matin ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Vanja Jurišić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Dalibor Bedeković ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Mateja Grubor ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Zlatko Janječić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: engleski, pdf (287 KB) str. 48-55 preuzimanja: 29* citiraj
APA 6th Edition
Krička, T., Bilandžija, N., Voća, N., Matin, A., Jurišić, V., Bedeković, D., ... Janječić, Z. (2020). OLD BROWN BREAD’S NUTRITIONAL USABILITY IN BROILER FEEDS. Poljoprivreda, 26 (1), 48-55. https://doi.org/10.18047/poljo.26.1.7
MLA 8th Edition
Krička, Tajana, et al. "OLD BROWN BREAD’S NUTRITIONAL USABILITY IN BROILER FEEDS." Poljoprivreda, vol. 26, br. 1, 2020, str. 48-55. https://doi.org/10.18047/poljo.26.1.7. Citirano 08.08.2020.
Chicago 17th Edition
Krička, Tajana, Nikola Bilandžija, Neven Voća, Ana Matin, Vanja Jurišić, Dalibor Bedeković, Mateja Grubor i Zlatko Janječić. "OLD BROWN BREAD’S NUTRITIONAL USABILITY IN BROILER FEEDS." Poljoprivreda 26, br. 1 (2020): 48-55. https://doi.org/10.18047/poljo.26.1.7
Harvard
Krička, T., et al. (2020). 'OLD BROWN BREAD’S NUTRITIONAL USABILITY IN BROILER FEEDS', Poljoprivreda, 26(1), str. 48-55. https://doi.org/10.18047/poljo.26.1.7
Vancouver
Krička T, Bilandžija N, Voća N, Matin A, Jurišić V, Bedeković D i sur. OLD BROWN BREAD’S NUTRITIONAL USABILITY IN BROILER FEEDS. Poljoprivreda [Internet]. 2020 [pristupljeno 08.08.2020.];26(1):48-55. https://doi.org/10.18047/poljo.26.1.7
IEEE
T. Krička, et al., "OLD BROWN BREAD’S NUTRITIONAL USABILITY IN BROILER FEEDS", Poljoprivreda, vol.26, br. 1, str. 48-55, 2020. [Online]. https://doi.org/10.18047/poljo.26.1.7

Sažetak
Najvažniji aspekt proizvodnje brojlera jest hranidba, čiji troškovi čine oko 70% ukupnih troškova proizvodnje. Tako se rast peradarske proizvodnje temelji na snažnoj potražnji potrošača za proizvodima koji su jeftini, sigurni i zdravi. Takav je proizvod stari kruh, čije vraćanje iz trgovine predstavlja problem sanacije. Za korištenje staroga kruha kao hrane za životinje Europska unija donijela je niz propisa i smjernica kojima se propisuje zabrana korištenja bez prethodne dorade. Najčešći tretmani su peletiranje i ekstruzija. Kod peradi je često propisana gornja granica za uporabu staroga kruha u hrani za životinje, a ona iznosi 15%. Cilj ovoga rada bio je utvrditi mogućnost korištenja 5 i 10% staroga crnog peletiranog kruha u krmnim smjesama za tov brojlera. Istraživanje je pokazalo da dodavanje staroga kruha značajno poboljšava proizvodne pokazatelje brojlera. Najbolji rezultati i povoljniji omjer omega 6 i omega 3 masnih kiselina u pilećem mišiću dobiveni su u skupini koja se hranila s 10% udjela staroga crnog kruha (p<0,05). Takav obrađeni stari kruh može se koristiti kao novi sastojak u proizvodnji hrane za životinje kao djelomična zamjena za kukuruznu komponentu.

Ključne riječi
hranidba; stari kruh; peletiranje; iskoristivost; sanacija

Hrčak ID: 239769

URI
https://hrcak.srce.hr/239769

[engleski]

Posjeta: 64 *